Unfortunately, your browser does not support our website's current technology. Please use Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox or Apple Safari.

УРА

Ви успішно зареєструвалися

Складні економічні обставини вимагають від фермерів ретельного дотримання технологій

Підсумки сезону-2022 підтверджують, що навіть попри війну варто дотримуватися ротації польових культур та рекомендацій щодо гібридів

Автор: Сергій Резніченко, керівник з розвитку агрономії та технологій Corteva Agriscience

Цьогоріч осінь наступила за графіком і такого дощового вересня не було вже давно – в окремих регіонах України опади сягнули максимуму за 15-20 років. Але теплі тижні «бабиного літа» дають фермерам надію, що кукурудза та соняшники, які зараз активно збирають, зменшать вміст вологи, і врожай в тих регіонах, де його зможуть безпечно зібрати, буде хорошим. Цього року погода не була особливо сприятливою, але й не створювала фермерам особливих перешкод. Зима була доволі м’якою, тож озимина – пшениця, інші зернові, ріпак – перезимували достатньо добре. Великих ділянок, які постраждали від морозів та загинули, не спостерігалося в жодному регіоні. Весною в частині регіонів вологи було небагато – значно менше, ніж хотілося б. Але, в принципі, для України це норма останніх років. Те саме можна сказати і про літо – несподівано від посух страждав південь Вінниччини, де умови зазвичай м’якіші, але в решті регіонів погодні умови були прийнятні.

Чого не скажеш про умови, створені розв’язаною росією війною. Фінансові умови багатьох фермерів під кінець сезону залишають бажати кращого – попри те, що експорт зерна потрохи відбувається, фермери, особливо які працюють по лівий берег від Дніпра, отримують набагато менший прибуток, ніж могли б очікувати. Після втрати доступу через російську агресію до портів Херсону, Миколаєва, Маріуполя та можливості перевозити так активно, як раніше, по річці Дніпро, логістика для них стала вдвічі дорожчою. Ускладнився й доступ до кредитів, подорожчали добрива.

Тому, я переконаний, цього року кількість озимини буде менша, ніж зазвичай – багато хто з фермерів, очікуючи зміну ситуації, залишить землю під паром, хтось буде сіяти ярі культури. Єдина озима культура, площі якої залишилися на рівні минулого року, це ріпак – хоч він і складний з агрономічної точки зору, ціни на нього зберігаються хороші. Що стосується ярих культур наступного року, я впевнений, що в 2023 році структура посівів буде приблизна аналогічна традиційній  - кукурудза, соняшник, пшениця. Можливо трохи збільшиться кількість посіяної сої.

В цих умовах на агрономів лягає величезна відповідальність та перед ними стає складна задача –досягти хороших результатів в надскладних умовах. Зрозуміло, що в нестабільних економічних умовах фермери будуть намагатися заощадити гроші. Я б не радив нехтувати сівозміною, які б привабливі ціни не були на ті чи інші культури – війна мине, а земля залишиться. Те саме варто сказати і про якість насіння, яке буде використовуватися – якщо фермерському господарству не вистачає грошей, краще зменшити густоту посівів, а не використовувати дешеве насіння. Результати будуть кращими, особливо якщо обирати гібриди, які дають гарантований врожай в складних умовах. Наприклад, точно виграють ті, хто звернув увагу на гібриди генетики Corteva, які мають підвищену толерантність чи стійкість хвороб, наприклад соняшник P64LP130, кукурудза P7043, P8271, P8812, чи спеціальний посухостійкий гібрид Optimum® AQUAmax® P9234.

Також захист – це царина, де зайва економія призведе до більших збитків. Якщо хвороби вчасно не приборкати засобами захисту, є ризик не отримати врожаю взагалі. Щоб не витрачати зайвого, треба діяти завчасно: обробляти поля страховими гербіцидами, не даючи розвинутися бур’яну, захищати рослини від хвороб завчасно або на самому початку. Це дозволить використати меншу кількість препаратів та отримати кращій результат. Адже на невчасній обробці зазвичай втрачається набагато більше – коли хвороба набула значної інтенсивності, дози мають бути більшими, а обробки частішими. Тому головна порада агрономам, щоб не витратити зайві кошти та не втратити врожай – слідкувати за полями та діяти на випередження.

І, звісно, варто дослухатися до інструкції виробників засобів захисту і звертатися до них по допомогу. Наприклад, Corteva, яка забезпечує ринок України сучасними засобами захисту основних сільськогосподарських рослин, цілодобово відкрита для своїх клієнтів, та агрономи компанії готові дати всі необхідні поради. Адже, Corteva залишається в Україні і працює разом з фермерами на Перемогу. Це одна з небагатьох міжнародних компаній ринку насіння та ЗЗР, яка на відміну від основних конкурентів відразу чітко заявила про свою позицію щодо підтримки України та оголосила про вихід з російського ринку і цілковиту підтримку українських фермерів. І наші фахівці роблять все, щоб допомогти фермерам впоратися з усіма викликами та разом робити все заради Перемоги!


Про Corteva Agriscience

Corteva Agriscience — це публічна, глобальна, винятково сільськогосподарська компанія, яка надає фермерам у всьому світі найповніше портфоліо в галузі, включаючи збалансований та різноманітний вибір насіння, засобів захисту сільськогосподарських культур та цифрові рішення, орієнтовані на максимізацію продуктивності для підвищення врожайності та рентабельності. Будучи представленою одними з найвідоміших брендів у сільському господарстві та маючи провідний у галузі портфель продуктів та технологій, що має значні можливості до зростання, компанія прагне працювати з зацікавленими сторонами всієї продовольчої системи, виконуючи своє зобов’язання збагачувати життя тих, хто виробляє, та тих, хто споживає, забезпечуючи розвиток майбутніх поколінь. Corteva Agriscience стала незалежною публічною компанією 1 червня 2019 року. Раніше компанія була сільськогосподарським підрозділом DowDuPont. Більш детальну інформацію можна знайти на сайті www.corteva.com.ua

Слідкуйте за Corteva Agriscience у FacebookInstagramLinkedInTwitter та YouTube.

™ ® Торгові марки Corteva Agriscience та її афілійованих структур. ©2022 Corteva

Контакти:

Відділ корпоративних комунікацій - Центральна і Східна Європа

ceecom@corteva.com

099 0800216

Офіційні постачальники послуг