Unfortunately, your browser does not support our website's current technology. Please use Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox or Apple Safari.

УРА

Ви успішно зареєструвалися

Sayenko Kharenko виступила радником ЄБРР щодо реформ ринків деривативів та корпоративних облігацій

19 червня 2020 року Верховна Рада України прийняла Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо спрощення залучення інвестицій та запровадження нових фінансових інструментів» (далі – Закон «Про ринки капіталу»), більшість положень якого набуває чинності з 1 липня 2021 року (за умови підписання Президентом та офіційного опублікування, які наразі очікуються). Закон був розроблений за підтримки та у тісній співпраці з Європейським банком реконструкції та розвитку (далі – ЄБРР) та Sayenko Kharenko, що виступила юридичним радником ЄБРР.

Найважливішим нововведенням Закону «Про ринки капіталу» є створення правового режиму функціонування ринку деривативних контрактів, який, зокрема, покриває такі важливі елементи як запровадження поняття ліквідаційного неттінгу (close-out netting) та вдосконалення положень про звернення стягнення на забезпечення у фінансових інструментах. Це забезпечить вітчизняним учасникам ринків капіталу та їхнім іноземним контрагентам правову визначеність та ширші можливості для використання деривативів як інструмента хеджування ризиків та в ході інвестиційної діяльності, що, в свою чергу, зробить українські ринки капіталу більш інвестиційно привабливими та конкурентоспроможними.

Закон «Про ринки капіталу» також встановлює вдосконалені правила регулювання для інших типів фінансових інструментів, зокрема, передбачає більш гнучке та орієнтоване на інвесторів правове регулювання облігацій, уможливлюючи вчинення колективних дій власниками облігацій через інститути зборів власників облігацій та адміністратора випуску облігацій.

Законом «Про ринки капіталу» внесено відповідні зміни до Цивільного, Господарського і Кримінального кодексів, Кодексу України з процедур банкрутства, законів України «Про цінні папери та фондовий ринок», «Про товарну біржу», «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні», «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг», «Про акціонерні товариства».

За словами Яцека Кубаса, асоційованого директора ЄБРР: «Цей довгоочікуваний закон, над яким ми працювали з Sayenko Kharenko протягом останніх 10 років, закладає основи для більш ефективного та сприятливого для інвесторів регулювання деривативних контрактів в Україні. Хоча попереду ще багато роботи, ми очікуємо, що прийняття закону стане першим кроком для виведення українських ринків капіталу на якісно новий рівень».

Партнер Sayenko Kharenko Антон Коробейніков зазначив: «Ми з нашою командою, а також, я переконаний, ЄБРР, Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку та інші зацікавлені сторони працювали над цим та чекали цього моменту багато років. Прийняття Закону «Про ринки капіталу» позначає нову епоху в нашій роботі над деривативами та регулюванням облігацій в Україні. Ми вдячні ЄБРР за активну позицію та незмінну підтримку протягом всього часу спільної роботи, завдяки чому ця реформа стала можливою. Ми сподіваємося продовжити співпрацю з вітчизняними та іноземними контрагентами, щоб зміни, запроваджені Законом «Про ринки капіталу», отримали практичне втілення».

Команда Sayenko Kharenko працювала над проєктом під керівництвом партнерів Назара Чернявського, Антона Коробейнікова та Олександра Друга та складалася зі старшого юриста Дмитра Василини та молодшого юриста Софії-Марії Кузьмінської.

Офіційні постачальники послуг