Unfortunately, your browser does not support our website's current technology. Please use Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox or Apple Safari.

УРА

Ви успішно зареєструвалися

Sayenko Kharenko успішно захистила інтереси Société BIC у спорі щодо об’ємного знака

11 квітня 2023 року Північний апеляційний господарський суд залишив без задоволення апеляційні скарги Міністерства економіки України та Державної організації “Український національний офіс інтелектуальної власності та інновацій” і залишив без змін рішення суду першої інстанції, згідно з яким рішення відомства у сфері інтелектуальної власності та його Апеляційної палати підлягають скасуванню.

Обидва судові рішення підтверджують, що форма запальнички BIC має значну розрізняльну здатність і тому відповідає умовам надання правової охорони як для торговельної марки. Реєстрація форми запальнички BIC в якості об’ємної торговельної марки також є важливим елементом стратегії компанії по боротьбі з підробками.

Показово, що відомство утрималося від подання касаційної скарги, хоча зазвичай відомство проходить усі інстанції українських судів.

Рішення суду було виконано відомством у добровільному порядку, а саме кваліфікаційна  експертиза (експертиза по суті) заявки на торговельну марку клієнта була відновлена. Відомство вже повторно розглянуло заявку Société BIC та, з урахуванням висновків, викладених у рішенні суду першої інстанції, прийняло рішення, що знак відповідає умовам надання правової охорони для всіх товарів 34 класу щодо яких було подано заявку.

Запальничка BIC, яка випускається в незмінній формі вже майже 50 років, стала культовим об’єктом і відомим/впізнаваним брендом у всьому світі, в тому числі й в Україні. На додаток, запальничка BIC визнана предметом сучасного мистецтва різними музеями (Центр ПомпідуMoMa), що слугує ще одним визнанням її оригінальної форми.

Це знакова справа у сфері інтелектуальної власності в Україні, яка доводить, що ефективний захист об’ємних знаків можливий, у тому числі в умовах воєнного стану.

Юристи Sayenko Kharenko надали комплексну юридичну підтримку Société BIC, включаючи виконання судового рішення. Ця справа посилює експертизу Sayenko Kharenko у складних справах щодо захисту прав на нетрадиційні торговельні марки.

Спільне ведення проєкту здійснювали радник Олег Климчук та старший юрист Володимир Грунський під загальним керівництвом партнера Ярослава Огнев’юка та у тісній співпраці з юридичним департаментом Société BIC, розташованим у штаб-квартирі у м. Кліші. До команди також увійшли юристи Христина Іваницька та Микола Лисенко.

Офіційні постачальники послуг