Unfortunately, your browser does not support our website's current technology. Please use Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox or Apple Safari.

УРА

Ви успішно зареєструвалися

Санкції ЄС проти росії відтепер включають заборону надання юридичних послуг

6 жовтня 2022 року Європейський Союз затвердив восьмий пакет жорстких санкцій проти росії у відповідь на протиправну анексію українських територій, оголошення відкритої мобілізації та постійних ядерних погроз. Оновлені санкції були закріплені шляхом прийняття Регламентів та Рішень Ради ЄС, які вносять зміни до раніше прийнятих Регламентів та Рішень Ради ЄС (Регламенту (ЄС) 2022/263 від 23.02.2022, Регламенту (ЄС) № 833/2014 від 31.07.2014, Регламенту (ЄС) № 269/2014 від 17.03.2014, Рішення 2014/145/CFSP від 17.03.2014, Рішення (CFSP) 2022/266 від 23.02.2022, Рішення 2014/512/CFSP від 31.07.2014).

До переліку нових санкцій увійшла заборона надавати юридичні консультації уряду росії або юридичним особам, що засновані або діють у росії.

Зокрема, відповідно до Регламенту Ради (ЄС) № 2022/1904 від 6 жовтня 2022 року (надалі - Регламент) термін «юридичні консультації» включає в себе наступні послуги:

  • надання юридичних консультацій клієнтам з позасудових питань, включаючи комерційні транзакції, пов'язані із застосуванням або тлумаченням законодавства;
  • участь разом з клієнтами або від їх імені в комерційних операціях, переговорах та інших операціях з третіми особами;
  • підготовку, оформлення та верифікацію юридичних документів.

Також зазначено, що під ці заборони не підпадають будь-яке представництво, консультування, підготовка документів або перевірка документів, що стосуються послуг представництва у справах або провадженнях в адміністративних органах, судах або інших належним чином створених офіційних трибуналах, або в арбітражних чи медіаційних процедурах.

Серед змін до Регламенту Ради (ЄС) № 833/2014 від 31 липня 2014 року, які вносяться Регламентом, закріплено наступні виключення до заборони надавати юридичні послуги:

  • заборона не поширюється на надання послуг, які є критично необхідними для припинення до 8 січня 2023 року дії договорів, які не відповідають вимогам Регламенту і були укладені до 7 жовтня 2022 року, або допоміжних договорів, необхідних для виконання таких договорів;
  • заборона не застосовується до надання послуг, які є суворо необхідними для здійснення права на захист у судовому провадженні та права на ефективний засіб юридичного захисту;
  • заборона не поширюється на надання послуг, призначених для виключного використання таких послуг юридичними особами, організаціями або органами, заснованими в росії, які належать або перебувають під одноосібним або спільним контролем юридичної особи, організації або органу, які зареєстровані або створені відповідно до законодавства держави-члена, країни-члена Європейського економічного простору, Швейцарії або країни-партнера.
  • заборона не застосовується до надання послуг, необхідних для використання при надзвичайних ситуацій у сфері охорони здоров'я, термінового запобігання або пом'якшення наслідків події, яка може мати серйозний та значний вплив на здоров'я та безпеку людини або навколишнє середовище, або буде реакцією на стихійне лихо.

За декілька днів до запровадження заборони щодо надання юридичних послуг Радою ЄС така ж санкція була введена Великобританією. На Урядовому порталі Великої Британії зазначено, що російський бізнес доволі сильно залежить від західних країн у питанні імпорту юридичних послуг, і 85% усіх юридичних послуг імпортуються саме з країн G7.

Очікується, що дієве запровадження заборони на надання юридичних послуг російському уряду та юридичним компаніям, що засновані або діють у росії, значно вплине на їх здатність здійснювати міжнародну діяльність.

Нагадуємо, що в Україні заборона надання юридичних послуг рф, її громадянам та компаніям регулюється постановою КМУ № 187 «Про забезпечення захисту національних інтересів за майбутніми позовами держави Україна у зв’язку з військовою агресією російської федерації» від 03.03.2022.

Український та європейський юридичний бізнес не може залишатись осторонь фронту боротьби з країною-агресором. Перед початком роботи з новими клієнтами юридичним компаніям обов’язково необхідно проводити ретельну перевірку майбутніх клієнтів і заздалегідь ретельно оцінювати всі ризики. Саме це є запорукою успіху для розвитку юридичного бізнесу в сучасних реаліях, і особливо під час воєнного стану в Україні.

Офіційні постачальники послуг