Unfortunately, your browser does not support our website's current technology. Please use Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox or Apple Safari.

УРА

Ви успішно зареєструвалися

Роль приватного сектору в медичній реформі має бути посилена – створено платформу для діалогу між бізнесом і владою

Роль приватного сектору в медичній реформі має бути посилена – створено платформу для діалогу між бізнесом і владою

Асоціація приватних медичних закладів України спільно з Американською торговельною палатою провела круглий стіл «Приватна медицина у реформі охорони здоров‘я та післявоєнному відновленні України»

25 квітня 2023 р. Асоціація приватних медичних закладів України спільно з Американською торговельною палатою в Україні провела круглий стіл «Приватна медицина у реформі охорони здоров’я та післявоєнному відновленні України».

У засіданні круглого столу взяли участь представники найбільших приватних медичних закладів України, серед яких Генеральний директор Медичного центру Святої Параскеви Тетяна Міхнова, Генеральний директор Медичної мережі «Добробут» Вадим Шекман, Генеральний директор Медичного дому «ODREX» Тигран Арутюнян, Генеральний директор Медичного центру «Лелека» Валерій Зукін, директор Медичної лабораторії CSD Олександр Дудін, Генеральний директор Медичної лабораторії «ДІЛА» Олексій Бабич, Олена Єщенко, голова Асоціації приватних медичних закладів України та Генеральний директор Медичного центру «Smart Medical Center».

Із міжнародних гуманітарних та донорських організацій в заході взяли участь представники Всесвітньої організації охорони здоров’я, USAID, а також незалежні аналітичні центри — Київська школа економіки, Український центр економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова.

Ключовими питаннями для обговорення стали такі нагальні виклики:

  • Використання потенціалу приватної медицини у військовий час і для повоєнного відновлення системи охорони здоров’я;
  • Логіка медичної реформи з урахуванням особливостей військового часу;
  • Шляхи розширення доступу українців до якісних медичних послуг - в т.ч. моделі співоплати і добровільного медичного страхування;
  • Інтеграція приватних медичних лабораторій до програми медичних гарантій.

У заході взяли участь Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко, Голова Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький, Анна Пуртова, голова підкомітету державних інвестиційних проектів бюджетного комітету Верховної Ради України, Тетяна Донченко, заступник керівника служби з питань соціальної та гуманітарної безпеки — керівник управління гуманітарної безпеки та людського розвитку Апарату РНБО України, а також представники аналітичних центрів і приватних медичних закладів, які входять до складу Асоціація приватних медичних закладів України.

Під час круглого столу представники уряду та Верховної Ради розказали про реформування галузі охорони здоров’я для розв’язання нагальних питань щодо її відновлення та розвитку. Зі свого боку представники сектору приватних медичних закладів під час зустрічі з представниками держави висловили готовність до співпраці та запропонували впровадити сучасні механізми фінансування системи охорони здоров’я. Вони допоможуть залучити інвестиції у галузь, створять ринкову конкуренцію між закладами різних форм власності для підвищення якості медичного обслуговування широких верств населення. А разом з цим прозорі фінансові механізми допоможуть знизити обіг тіньових коштів та неофіційних платежів у системі державної медицини, які ускладнюють доступ людей до якісних медичних послуг.

Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко запропонував проводити такі діалоги щомісяця, аби представники галузі охорони здоров’я, держава та законодавці якнайшвидше виробили ефективну модель розвитку та відновлення української медицини.

«Дивлячись у майбутнє, ми бачимо нашу співпрацю для реалізації трьох ключових пріоритетів: забезпечення доступності медичної допомоги, її якості, і безоплатності для пацієнта. Держава має здійснювати цільове інвестування обмеженого ресурсу для розвитку мережі закладів охорони здоров’я світового зразка. Саме тому на порядку денному повоєнного відновлення питання приватних інвестицій, а не лише донорські кошти чи бюджетні. Ми зацікавлені в тому, щоб в українську систему охорони здоров’я прийшли приватні інвестиції для появи нових технологій та покращення доступності медичної допомоги. Ми звернулись до аналітичних інститутів, економістів з проханням здійснити незалежне моделювання щодо приватних інвестицій в системі охорони здоров’я. Щоб ми через певний час зустрілись, і провели наступну дискусію — щоб ми всі спільно могли знайте вірне рішення. Нам потрібно зустрічатись щомісячно, бо питання відбудови актуальне вже зараз. Державна та приватна медицина мають розвиватись разом, проводити перезавантаження системи, не втрачаючи часу. Міністерство відкрите до співпраці, ми маємо говорити про створення раціонального механізму співоплати, її запуску» — заявив під час заходу Віктор Ляшко, Міністр охорони здоров’я України.

Серед дієвих інструментів міністр назвав впровадження системи співоплати, розвиток системи добровільного медичного страхування в комбінації з державними медичними гарантіями. Як вдалий приклад взаємодії в рамках державно-приватного партнерства міністр назвав створення системи добровільного фармацевтичного страхування: система була створена «з нуля» у діалозі держави, приватного сектору і професійних об’єднань. Система ще не набула значного поширення, але перші кроки її діяльності вказують перспективи та механізми для її розвитку. Міністр наголосив, що співфінансування та страхування в комбінації з системою державних медичних гарантій служать зниженню фінансового навантаження на людей.

Михайло Радуцький, Голова Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування, наголосив на важливості створення системи ефективного державно-приватного партнерства. Виступаючи на заході, він розказав про напрямки реформування законодавства у сфері охорони здоров’я, над якими працюють профільні комітети парламенту, Міністерство охорони здоров’я та уряд, Рада національної безпеки та оборони, а проєкти проходять експертизу на відповідність законодавству Європейського Союзу. Задекларувавши мету вступу до ЄС Україна має дотримуватись його законодавчих стандартів.

«Чи потрібна співоплата? Так, потрібна. Україна насамперед має створити рівні умови конкуренції для приватних медичних закладів, державних та комунальних. Зокрема це питання компенсації комунальних тарифів, розподілу місцевих бюджетних доходів від податку на доходи фізичних осіб, перерозподіл коштів НСЗУ. Україна має розробити єдиний стандарт якості медичних послуг для державного і приватного секторів — це завдання для медиків, держави та пацієнтських організацій. Якщо питання співоплати врегулювати шляхом розвитку добровільного медичного страхування — потрібно змінювати систему оподаткування, щоб роботодавці могли віднести ці витрати на видатки. Розвиток добровільного медичного страхування також потребуватиме встановлення чітких стандартів якості медичних послуг, які покриває страхування. — розказав Михайло Радуцький, Голова Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації. — Зараз готуються зміни до Закону «Про державно-приватне партнерство», до якого ми будемо вносити погоджені з зацікавленими сторонами пропозиції щодо розвитку державно-приватного партнерства саме у сфері охорони здоров’я, в тому числі питання приватних інвестицій для відновлення зруйнованої війною медичної інфраструктури. Є спільне бачення депутатів та міністерства щодо необхідності розвитку конкуренції між медичними закладами усіх форм власності — лише вона стане якісним драйвером розвитку системи охорони здоров’я.

Ольга Гаврилишин, менеджер з питань стратегічного розвитку (охорона здоров’я) Американської торговельної палати в Україні, під час заходу заявила, що компанії-члени Палати продовжують працювати та готові брати активну участь у відбудові та економічному відновленні України, зокрема сфери охорони здоров’я. Бізнес готовий сприяти подальшому впровадженню медичної реформи та нових сучасних інструментів фінансування і розвитку галузі.

«У рамках Палати функціонує Комітет постачальників медичних послуг, і його основним пріоритетом є широке запровадження в Україні добровільного медичного страхування, що стимулюватиме людей жити, працювати та інвестувати в Україні. Це один із 10 ключових пріоритетів для економічного відновлення України після війни, розроблених експертами Палати. Задля реалізації цього ми продовжуємо співпрацю з нашими партнерами, зокрема з американською Міжнародною фінансовою корпорацією розвитку. Вона інвестує у проекти приватного сектору в країнах, що розвиваються, в тому числі в сфері охорони здоров’я, в якій ми вже маємо успішні приклади співпраці», — наголосила Ольга Гаврилишин.

Олена Єщенко, голова ГС «Асоціація приватних медичних закладів України», наголосила у своєму виступі, що заклади приватної медицини зарекомендували себе надійним партнером, допомагаючи людям з перших днів воєнного вторгнення, докладали зусилля для збереження медичної інфраструктури, зберегли робочі місця, а з цим широко допомагати людям — постраждалим від війни, внутрішньо переміщеним особам, підтримували гуманітарні ініціативи.

«Від імені Асоціації приватних медичних закладів України хочу наголосити, що ми підтримуємо реформу системи охорони здоров’я, а саме: підтримуємо забезпечення високої якості надання медичної допомоги для українців, впровадження передових світових протоколів і стандартів лікування, телемедицину та інші технологічні іновації; підтримуємо електронну систему охорони здоров’я — без зайвих бюрократичних процедур. Нам надзвичайно важливо бути включеними в інфраструктурну частину системи охорони здоров’я, в спроможну мережу, що наразі формується. Ми також виступаємо за те, щоб кожний із українців мав вибір — де їм отримувати медичну допомогу, наголошуємо на необхідності дотримання задекларованого в програмі медичних гарантій підходу «гроші прямують за пацієнтом». Нам імпонує заявлений державою пріоритет про фінансування медичної галузі. І зараз наше спільне стратегічне завдання — виробити практичні механізми взаємодії та залучення в реформування охорони здоров’я приватних медичних закладів, врахувати їх роль як рівних учасників у післявоєнному відновленні України. Нині ми — представники сектору приватної медицини — робимо все можливе для перемоги України, підтримки економіки, надання якісної медичної допомоги. Ми готові включатися у всі важливі процеси з модернізації галузі як соціально відповідальний бізнес», — наголосила у своєму виступі Олена Єщенко, голова ГС «Асоціація приватних медичних закладів України».

За підсумками дискусії під час круглого столу його учасники вбачають необхідність прийняття резолюції про перспективи участі сектору приватної медицини у відбудові економіки України з урахуванням досягнень та викликів чотирьохрічного досвіду проведення реформи системи охорони здоров’я. Вектор основних зусиль реформування галузі має бути скоригований з урахування безпрецедентно складних викликів військового часу. Для розробки додаткових ефективних механізмів реформування, їх практичного впровадження та контролю застосування, запропоновано створити спеціальну робочу групу при Міністерстві охорони здоров’я України, яка включатиме представників профільних органів державної влади, бізнесу, міжнародних організацій і громадських об’єднань.

Ще одним практичним результатом круглого столу за участі представників держави та сектору приватної медицини стала домовленість про підготовку та реалізацію пілотного проекту з відпрацювання нових механізмів фінансування, державно-приватного партнерства та інвестування для сфери охорони здоров’я.

Офіційні постачальники послуг