Unfortunately, your browser does not support our website's current technology. Please use Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox or Apple Safari.

УРА

Ви успішно зареєструвалися

Результати спільного дослідження Sayenko Kharenko та Асоціації “IT Ukraine” щодо стану і перспектив релокації ІТ-компаній «Релокація. Новий ІТ-ландшафт України»

Нове дослідження: понад 50 % опитаних ІТ-компаній не проводили релокацію

У липні 2022 року Асоціація “IT Ukraine” разом із юридичною фірмою Sayenko Kharenko провели спільне дослідження «Релокація. Новий ІТ-ландшафт України». Ми зібрали та проаналізували дані щодо релокації ІТ-компаній як в межах України, так і за кордон. Експерти Sayenko Kharenko розробили окрему методологію дослідження.

«Безперечно фактор релокації компаній та команд стає визначальним для майбутнього розвитку індустрії. Формується нова ІТ-мапа країни та нові технологічні хаби. Частина компаній релокується за кордон та диверсифікує офіси. Індустрія стикається з певними викликами та задачами подальшого розвитку ІТ-ринку. Однак, ми розраховуємо на відкритий діалог з державою та вирішення нагальних для індустрії питань, що дозволить зберегти та розвинути її потенціал в межах країни. Дане дослідження вийшло репрезентативним та деталізованим. Ми хотіли відстежити динаміку релокації, узагальнити накопичений компаніями досвід та визначити можливі сценарії», підкреслив Костянтин Васюк, Виконавчий директор Асоціації “IT Ukraine”.

За підсумками дослідження виявилося, що понад 50 % опитаних ІТ-компаній не проводили релокацію і перейшли на віддалену роботу. Частина компаній вже частково повернулася до роботи з офісу.

Серед ІТ-компаній, що проводили релокацію, переважає релокація в межах України (45 %). За кордон частково релокувались 42 % компаній, з них – лише 5 % компаній із закриттям частини офісів в Україні. Жодна з опитаних ІТ-компаній не провела повну релокацію за кордон. Релокація значною мірою розглядається ІТ-компаніями як вимушений крок на період війни або принаймні її активної фази.

Серед опитаних ІТ-компаній жодна не має наміру повністю згортати бізнес в Україні. У перспективі до кінця 2022 року, більшість ІТ-компаній (63 %) не планують часткову або повну релокацію. Лише 14 % опитаних розглядають часткову або повну релокацію за кордон до кінця року. Частина компаній (23 %) планує комбінувати релокацію за кордон та в межах України. Тобто у сукупності 37 % компаній розглядають релокацію як можливу до кінця цього року. Якщо ж ситуація в країні суттєво не зміниться, можна очікувати, що зазначений показник зростатиме.

За даними травневого дослідження Асоціації, найбільший відсоток релокованих співробітників припав на компанії 1200+ чол. (32 %), у компаніях 200–1200  чол. ця цифра становить – 24 %, у компаніях до 200 чол. – всього 14%. Основними країнами релокації стали Польща, Німеччина, Іспанія, Румунія, Португалiя, Болгарія, Нідерланди, Туреччина, Чехія, Молдова, Хорватія. Водночас, нові офіси планують відкрити всі великі компанії (1200+ чол.) та 64% компаній 200-1200 чол. Натомість 75% компаній до 200 чол. не планують розширюватися. Серед потенційних країн відкриття офісів: Польща, Румунія, Іспанія, Болгарія, Португалія, Хорватія та Велика Британія.

Результати опитування свідчать, що ІТ-компанії досить зважено підходять до питання релокації, аналізуючи та прораховуючи наслідки кожного варіанту, а також віддаючи перевагу тим країнам, в яких у них вже є офіси (43 %), 22 % покладаються на рекомендації юристів або податкових консультацій, ще 22 % роблять вибір самостійно на основі оцінювання витрат на ведення бізнесу в країні потенційної релокації.

Основним стримуючим чинником для релокації, зокрема подальшої релокації, компанії відзначили неможливість виїзду за кордон ІТ-спеціалістів, бажання ІТ-компаній платити податки в Україні, небажання більшої частини команди переїжджати, вищі витрати на ведення бізнесу за межами України. Водночас, для третини ІТ-компаній останнє стає головним стримуючим чинником релокації. До цієї групи належать не лише ІТ-компанії із групи «менше 50 ІТ-спеціалістів». «Ціну» релокації прораховують компанії з усіх визначених для опитування груп, включно з компаніями з 1200+ ІТ-спеціалістів. Ці дані також корелюються із відповідями компаній щодо ключових викликів, з якими вони стикнулися протягом перших  місяців релокації. Так, основним викликом для компаній (21 %) стало зниження конкурентоспроможності, оскільки вони змушені підвищувати вартість робіт/послуг для клієнтів через збільшення витрат на ведення бізнесу. На це також впливає і необхідність створення локальної компанії (18 %) та збільшення податкового навантаження (15 %). Відсутність достатньої кількості житла для співробітників також стала одним із ключових викликів як для внутрішньої релокації (33 %) так і для релокації за межі України (20 %). Цікаво зазначити, що для переважної більшості ІТ-компаній не виникає труднощів із розумінням як вести бізнес за межами України.

Загалом, враховуючи результати опитування, процес релокації буде планомірно тривати. Переважна більшість ІТ-компаній задоволені проведеною релокацією (93%). Це свідчить про те, що ІТ-компанії успішно перелаштовуються до нових умов ведення бізнесу і їм вдається відповідати на виклики, що виникають в результаті релокації. Однак, 53 % компаній, які провели релокацію, і далі шукають варіанти альтернативної подальшої релокації за межі України для мінімізації витрат.

Суттєво змінити ситуацію зможе скасування воєнного стану та суттєве покращення ситуації в Україні (для кожної третьої компанії) чи хоча б повернення до довоєнного стану (до 24 лютого 2022 року) та відсутність активних бойових дій в Україні протягом кількох місяців (це важливо для більшості опитаних компаній, що вже проводили релокацію). За таких умов, 80 % компаній планують повернення бізнесу до України. На сьогодні, лише 7 % компаній не планують повертатися (проводити зворотню релокацію до України).

Для більшої стабільності ІТ галузі та подальшого її розвитку для компаній важливо:

  1.  Забезпечити діючий механізм резервування IT-фахівців.
  2.  Вирішити питання політики НБУ щодо порядку здійснення валютних розрахунків.
  3.  Дозволити тимчасовий виїзд IT-спеціалістів у відрядження за межі України.
  4.  Здійснити лібералізацію податкового законодавства.

«Опитування підтвердило, що ІТ-ландшафт країни змінюється, але це відбувається поступово і досить зважено. Компанії свідомо підходили, як до рішення не проводити релокацію, так і до рішення проводити переміщення в межах України чи за кордон. Без суттєвого покращення ситуації поступова релокація, вірогідніше всього, буде тривати, але принципово важливим є те, що жодна з опитаних ІТ-компаній не відповіла, що провела повну релокацію і згортає бізнес в Україні. Точку неповернення (з релокації) не пройдено. ІТ-компанії очікують на покращення ситуації і готові повертатися», – коментує Олег Климчук, радник Sayenko Kharenko, який був активно залучений до усіх етапів дослідження.

Більш детально з результатами опитування можна ознайомитись за посиланням: Дослідження «Релокація. Новий ІТ-ландшафт України».


Асоціація “IT Ukraine”  – найбільше профільна спільнота українських сервісних та продуктових компаній різного масштабу в Україні. Асоціація представляє інтереси 120 компаній та понад 82 000 ІТ-спеціалістів. Наша місія – забезпечити сприятливі умови для сталого розвитку сфери інформаційних технологій в країні, просувати бренд України як провідної технологічної нації.

Sayenko Kharenko – одна з провідних юридичних фірм України, що надає комплексну підтримку в усіх основних галузях економіки. Ми виступаємо юридичним радником понад 1800 клієнтів з понад 60 країн. Понад 100 разів Sayenko Kharenko визнавали юридичною фірмою № 1 в усіх основних галузях права і більш ніж 30 разів «Фірмою року в Україні» за версією найбільш престижних професійних видань.

Офіційні постачальники послуг