Unfortunately, your browser does not support our website's current technology. Please use Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox or Apple Safari.

УРА

Ви успішно зареєструвалися

Реформа охорони здоров’я в Україні має продовжуватися – заява Американської торговельної палати в Україні

Реформа охорони здоров’я в Україні має продовжуватися – заява Американської торговельної палати в Україні

Американська торговельна палата в Україні (Палата) активно виступала за необхідність реформувати систему охорони здоров'я в Україні та наголошує на важливості її продовження.

Люди є найбільшим багатством і пріоритетом №1 для держави. У ці складні часи спалаху коронавірусу, компанії-члени Палати мобілізують свої сили та допомагають українцям боротися з COVID-19, надаючи матеріальну допомогу, послуги, медичне обладнання та товари першої необхідності. Компанії-члени Палати переконані, що пацієнт та якість послуг мають бути в центрі реформи охорони здоров’я.

Реформування системи охорони здоров’я в Україні почалося в 2017 році з прийняттям Закону України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення», який відіграв ключову роль у зміні розвитку системи охорони здоров'я в Україні. Протягом кількох років були запроваджені фундаментальні зміни:

  • Урядова програма реімбурсації «Доступні ліки», яка охоплює лікування серцево-судинних захворювань, діабету II типу та бронхіальної астми;
  • Національні закупівлі, проведені через міжнародні організації, стали більш прозорими, сприяли зниженню цін та збільшенню спроможності закуповувати більш ефективні лікарські засоби та медичні вироби, зареєстровані за спрощеною процедурою;
  • Успішна реформа первинної ланки, у результаті якої майже всі комунальні підприємства перейшли на нову модель фінансування та почали отримувати кошти від Національної служби охорони здоров’я для ефективного та якісного надання послуг. За даними EHealth, близько 27 мільйонів українців підписали декларацію зі своїм сімейним лікарем. Внаслідок зміни системи фінансування зарплата деяких лікарів первинної ланки зросла вдвічі і втричі.
  • Трансформації в медичній освіті, що пов'язують традиції українських медичних навчальних закладів із західними стандартами.

Основний принцип розпочатої реформи – «гроші йдіть за пацієнтом», відповідно до якого пацієнти мають право самі обирати лікаря та лікарні. Реформа відходить від принципу фінансування ліжок у медичних закладах та збільшує стимули для надання кращих послуг. Таким чином,приблизно 40% закладів охорони здоров’я збільшили свої бюджети порівняно з минулорічним державним та місцевим фінансуванням. Ще 20% лікарень отримали більший бюджет, ніж медична субвенція.

Члени Палати вважають, що конкуренція за пацієнта буде мотивувати лікарні розвиватись, ефективно інвестувати в нове обладнання та управління, збільшувати заробітну плату лікарів та покращувати надання послуг. Ми вважаємо, що це може допомогти подолати високий рівень смертності в Україні (наприклад, рівень смертності в Україні станом на 2019 рік становить 14,5 на 1 тис. осіб проти 11 на 1 тис. осіб у Польщі; а смертність від серцево-судинних захворювань у 2019 році в Україні становить 908 на 100 тис. осіб проти 477 на 100 тис. осіб у Польщі. Дані – IQVIA).

Одним з найвищих пріоритетів Палати є значне збільшення державних витрат на охорону здоров'я (до рівня країн ЄС). Згідно з даними IQVIA, державні видатки на охорону здоров'я в Україні в 2019 році становили 3,6% ВВП, в той час як у країнах Східної Європи цей показник досягнув 6,2% ВВП у 2020 році. Ми підтримуємо ініціативу щодо збільшення бюджетних витрат на охорону здоров'я та неодноразово наголошували на необхідності підвищення рівня фінансування охорони здоров’я, передбаченого Законом України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» не менше ніж на 5% ВВП. Ми підтримуємо таке збільшення фінансування, але наполягаємо на його ефективному та прозорому розподілі та використанні.

Американська торговельна палата в Україні закликає Президента України Володимира Зеленського, Прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля, Міністра охорони здоров'я Максима Степанова та народних депутатів України, зокрема Голову Комітету Верховної Ради України з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайла Радуцького, продовжувати реформу охорони здоров'я в Україні та зберегти її нову модель фінансування, яка розпочалася 1 квітня.

Офіційні постачальники послуг