Unfortunately, your browser does not support our website's current technology. Please use Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox or Apple Safari.

УРА

Ви успішно зареєструвалися

Представники Комітету з питань охорони здоров’я Американської торговельної палати в Україні зустрілися з Олексієм Соловйовим, заступником Секретаря Ради національної безпеки і оборони України

Представники Комітету з питань охорони здоров’я Американської торговельної палати в Україні зустрілися з Олексієм Соловйовим, заступником Секретаря Ради національної безпеки і оборони України

Представники Комітету з питань охорони здоров’я Американської торговельної палати в Україні (Палата) провели зустріч з Олексієм Соловйовим, заступником Секретаря Ради національної безпеки і оборони України (РНБО), та фахівцями Апарату РНБО України з метою обговорення актуальних питань у сфері охорони здоров’я.

Під час зустрічі, Олексій Соловйов зазначив, що відповідно до законодавства та в межах компетенції, Апарат Ради аналізує стан забезпечення національної безпеки з метою своєчасної ідентифікації реальних і потенційних загроз національним інтересам України, зокрема в сфері охорони здоров’я.

Водночас, питання формування державної політики у сфері охорони здоров’я забезпечує Кабінет Міністрів України безпосередньо та через Міністерство охорони здоров’я України.

Крім того, у ході двостороннього діалогу сторони обговорили:

  • Аспекти сфери охорони здоров’я, на які Апарат РНБО звертає увагу при прогнозуванні та моделюванні ризиків та загроз національним інтересам у сфері охорони здоров’я;
  • Можливості змін у регуляторній системі з метою розширення доступу до лікування шляхом відповідного покращення тексту проекту Закону України №5547 «Про лікарські засоби», підготовки належного проекту Закону України «Про медичні вироби», підписання Угоди про оцінку відповідності та прийнятність промислових товарів, а також вдосконалення захисту прав інтелектуальної власності;
  • Можливі подальші кроки та співпрацю держави та бізнесу в боротьбі з фальсифікацією, «сірим» імпортом та контрабандою медичної продукції.

Під час обговорення необхідності гармонізації деяких положень проекту Закону №5547 «Про лікарські засоби» з європейським законодавством представники Апарату РНБО висловили підтримку зваженому підходу і необхідності певного перехідного періоду для запровадження суттєво оновленого законодавства про лікарські засоби.

Також Олексій Соловйов зазначив, що максимальна апроксимація із законодавством ЄС є вкрай важливою. При цьому, таке повноцінне приведення у відповідність українського законодавства може відбуватися у межах розумного перехідного періоду, достатнього для підготовки і забезпечення впровадження регуляцій і практик, розбудови інституційної спроможності органів і недопущення ризику зникнення з ринку життєво важливих ліків.

При обговоренні сфери медичних виробів, сторони погодилися щодо необхідності впровадження сучасного і європейського законодавства.

Окремо слід зазначити, що представники Апарату РНБО поділяють стурбованість проблемами фальсифікації та незаконного обігу ліків, медичних виробів та інших медичних товарів, на які поширюється Конвенція Ради Європи про підроблення медичної продукції та подібні злочини, що загрожують охороні здоров’я (Медікрайм). Олексій Соловйов підкреслив важливість запровадження детальних і якісних змін до законодавства, спрямованих на запобігання і боротьбу із фальсифікацією та незаконним обігом медичних товарів.

Олексій Соловйов звернув увагу присутніх на важливості створення та розвитку передумов для активізації контрактного виробництва та трансферу сучасних технологій у сфері охорони здоров’я, як факторів національної безпеки, та закликав компаній-членів Палати надати бачення щодо таких необхідних передумов, стимулів і заходів.

Ми висловлюємо вдячність Олексію Соловйову та уповноваженим представникам Апарату РНБО за готовність до діалогу з бізнес-спільнотою та сподіваємось на подальшу плідну співпрацю.

Офіційні постачальники послуг