Unfortunately, your browser does not support our website's current technology. Please use Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox or Apple Safari.

УРА

Ви успішно зареєструвалися

Політичне втручання в роботу Наглядової ради НАК «Нафтогаз» – це великий крок назад у реформі корпоративного управління

Політичне втручання в роботу Наглядової ради НАК «Нафтогаз» – це великий крок назад у реформі корпоративного управління

Нещодавне рішення Уряду України щодо припинення повноважень Наглядової ради НАК «Нафтогаз України» протягом двох днів  з метою прийняття рішення про звільнення голови правління та її переобрання у тому ж складі порушує принципи корпоративного управління державних підприємств, нівелює роль незалежних наглядових рад в Україні, та підриває угоди України з Міжнародним валютним фондом та іншими стратегічними партнерами.

Інвестори покладаються на незалежне корпоративне управління для захисту своїх інвестицій, і це ставить під загрозу приватизацію, державно-приватне партнерство та будь-які інвестиції у державні підприємства (ДП).

Бізнес-спільнота, об’єднана Американською торговельною палатою в Україні та Українською академією корпоративного управління, глибоко занепокоєна рішенням Уряду України щодо Наглядової ради НАК «Нафтогаз України».

Підвищення енергетичної незалежності України з повністю лібералізованим ринком енергетики та  реформування сектору державних підприємств є одними з ключових пріоритетів для бізнесу. Цього неможливо досягнути без  прискорення реформи корпоративного управління та посилення ролі незалежних наглядових рад.

Ми поділяємо позицію Державного департаменту США, що «повага до корпоративного управління, прозорості та доброчесності при призначенні на посади в енергетичному секторі – чи то урядові чи державні підприємства – є ключовим фактором для підтримки довіри щодо відданості України реформам».

Належне управління державними підприємствами має вирішальне значення для забезпечення їх позитивного внеску в економічну ефективність та конкурентоспроможність України. Ми стурбовані відкатом назад у реформі корпоративного управління державних підприємств та повторною політизацією процесу. Прозорий та добре структурований процес відбору кандидатів у члени наглядової ради, включаючи Урядові кандидатури та керівників державних підприємств, є важливим для економічного зростання України та її інвестиційної привабливості.

Бізнес-спільнота закликає Президента Володимира Зеленського, Прем'єр-міністра Дениса Шмигаля та Кабінет Міністрів найближчим часом повністю перезапустити реформу корпоративного управління та державних підприємств, а також забезпечити незалежність наглядових рад.

Офіційні постачальники послуг