Unfortunately, your browser does not support our website's current technology. Please use Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox or Apple Safari.

УРА

Ви успішно зареєструвалися

Парадокс, але факт: Зараз саме час міжнародному бізнесу дивитися на Україну

Парадокс, але факт: Зараз саме час міжнародному бізнесу дивитися на Україну

Інвестувати в Україну зараз ризиковано, але ще ризикованіше у неї не інвестувати.

Війна виявляє найкраще в людях, але, на жаль, вона також і забирає найкращих. Близько третини з понад шестиста компаній-членів Американської торговельної палати в Україні мають випадки загибелі їх працівників під час повномасштабного вторгнення росії в Україну. Майже половина компаній-членів Палати зазнала певних ушкоджень фабрик чи потужностей в результаті вторгнення.

Відбиток війни для українського народу просто нищівний. Втрачено тисячі життів, мільйони були вимушені покинути домівки. Вартість збитків від руйнувань, спричинених вторгненням росії, також приголомшлива і вже сягає сотень мільярдів доларів. Ця цифра зростає щодня.

Не зважаючи на ці жахи, загальний настрій в Україні залишається надзвичайно стійким. Поки відважні українці захищають Україну на передовій, компанії наполегливо працюють в тилу заради захисту української економіки та прокладення шляху до майбутнього відновлення. Бізнес-середовище в Україні залишається вражаюче динамічним та інноваційним; наприклад, з початку повномасштабного вторгнення до Палати долучилися 88 нових компаній-членів.

Бізнес по всій Україні пристосувався до безпекових, логістичних та економічних викликів війни; бізнес продовжує сплачувати податки, створює робочі місця, інвестує, відбудовує громади, підтримує гуманітарний рух, та надає важливі послуги. Компанії, що працюють на місцях, демонструють виняткову адаптивність в умовах воєнного часу. У майбутньому, коли в країну повернеться мир, вони готові показати всьому світу, на що здатні.

Від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну, Палатою було проведено девять опитувань, щоб оцінити настрої української бізнес-спільноти. Багато показників з результатів опитування були незмінними протягом усього періоду війни та відображали мужність і впевненість українського бізнесу, попри фізичні труднощі та ментальну травму спричинену вторгненням.

Коли війна перетнула рубіж у 18 місяців, 84% компаній-членів Палати продовжили повністю функціонувати. Багато хто має оптимістичні плани щодо відновлення та відбудови України: 74% планують створити робочі місця для українців в існуючих проектах, 63% мають намір інвестувати в нові проекти або потужності. Тим часом переважна більшість (92%) впевнена, що Україна переможе у війні.

Оскільки росія продовжує щодня бомбити житлові будинки, школи, лікарні та цивільну інфраструктуру України, безпека та захист співробітників і клієнтів залишається пріоритетом номер один для всіх компаній, які працюють в Україні сьогодні. Інші нагальні проблеми, пов’язані з війною, включають гуманітарне розмінування, призов співробітників на військову службу, триваючу російську морську блокаду портів України в Чорному морі, транспортні черги на сухопутних кордонах України з сусідніми країнами з ЄС, страхування від військових ризиків, кібербезпеку та багато іншого. Тим не менш, в українській бізнес-спільноті можна помітити чіткі ознаки витривалості та інновацій, причому очікується помірне зростання української економіки в 2023 році після неминучого різкого спаду протягом першого року вторгнення.

Мій меседж до міжнародної бізнес-спільноти однозначний: інвестувати в Україну ризиковано, але ще більш ризиковано у неї не інвестувати. У нас є багато прикладів компаній, таких як McDonald’s, які успішно працюють між сиренами повітряної тривоги, та інших міжнародних корпорацій, які відновили діяльність в регіонах України та будують укриття чи іншу інфраструктуру для вирішення конкретних безпекових викликів, створених російським вторгненням. Це модель ризику та винагороди в дії.

Я переконаний, зараз саме той момент, щоб дивитися на Україну як на унікальну можливість для бізнесу, яка трапляється раз у житті. Найбільший проект національної відбудови в Європі з часів Другої світової війни вже розпочато та набиратиме обертів у наступні місяці та роки. Ті, хто приєднається до цього процесу на ранніх етапах, отримають низку переваг.

Україна — величезна країна з великим населенням, численними ресурсами та чудовими талантами. Вона має ідеальне розташування на кордоні з Європейським Союзом, вступ до якого планується вже у найближчому майбутньому. Сучасна Україна стає дедалі впевненішою в собі країною, яка відвернулася від росії та просувається до ще більш потужної євроатлантичної інтеграції.

За останні вісімнадцять місяців стійка відповідь України на злочинне вторгнення росії привернула увагу всього світу; зараз українці як ніколи рішуче налаштовані побудувати таке майбутнє, на яке заслуговує їх нація. Це створить можливості, які не повинен проґавити жоден амбітний бізнес.

Андрій Гундер, Президент Американської торговельної палати в Україні

Джерело: https://biz.nv.ua/ukr/experts/investiciy-v-ukrajinu-zaraz-rizikovani-ale-ce-unikalna-mozhlivist-50354223.html

Офіційні постачальники послуг