Unfortunately, your browser does not support our website's current technology. Please use Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox or Apple Safari.

УРА

Ви успішно зареєструвалися

Національний банк спростив валютний нагляд для операцій експортерів

З метою сприяння поширенню використання інструментів торговельного фінансування українськими експортерами Національний банк України змінив правила валютного регулювання, які стосуються експортних операцій.

Більш докладно

Починаючи з 29 серпня 2020 року, українські банки можуть завершувати здійснення валютного нагляду за дотриманням резидентами граничних строків розрахунків за експортними операціями з моменту отримання експортером коштів від банку (резидента або нерезидента) за документарним акредитивом, відкритим на користь такого експортера за операцією з експорту товару.

Раніше банки могли завершувати здійснення валютного нагляду за дотриманням експортерами граничних строків розрахунків лише після зарахування на поточний рахунок експортера коштів від нерезидента.

Додаткова інформація

На сьогодні за більшістю експортних та імпортних операцій резидентів встановлені граничні строки розрахунків у 365 календарних днів. Відповідно, резиденти України зобов'язані завершити свої експортні або імпортні операції (тобто, у разі експорту товару – кошти за товар мають бути зараховані на рахунок експортера, а у разі імпорту товару – товар має бути поставлений імпортеру) не пізніше ніж протягом 365 календарних днів з моменту, відповідно, відвантаження товару експортером або здійснення авансового платежу імпортером.

Окрім цього, в Україні продовжують діяти ряд інших валютних обмежень, серед яких:

  • загальний річний ліміт на здійснення резидентами інвестицій за кордон – 2 млн євро на рік для юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців та 100 тис. євро на рік для фізичних осіб
  • заборона підприємствам купувати іноземну валюту на суму понад 400 тис. грн (в еквіваленті) без наявності зобов'язань за контрактом
  • заборона резидентам надавати позики у гривні нерезидентам

Щоб дізнатися більше про раніше уведені валютні обмеження, які наразі залишаються в силі, будь ласка, дивіться нашу публікацію (англійською мовою) про огляд українського валютного ринку за 2019 рік та перспективи на 2020 рік за посиланням.

Офіційні постачальники послуг