Unfortunately, your browser does not support our website's current technology. Please use Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox or Apple Safari.

УРА

Ви успішно зареєструвалися

Microsoft Power BI у дії: що це таке і як працює?

Microsoft Power BI у дії: що це таке і як працює?

Розмова про потужній IT інструмент для бізнес аналітики.

У більшості організацій дані є цінним активом, і для бізнесу дуже важливо максимально використовувати їх потенціал. Для того, щоб вам було легше зрозуміти, наскільки вам це потрібно, та розібратися, як воно працює, ми поговорили з Катериною Якубовською, Data & Analytics Solutions Engineer, Span Україна, і попросили поділитися своїм досвідом роботи з Microsoft Power BI.

  • Пані Катерино, дякую, що погодилися поспілкуватися. Спочатку розкажіть, будь ласка, для кого взагалі створено Microsoft Power BI?

Насправді для всіх. Power BI — це наступний рівень бізнес-аналітики. Рішення створено для компаній, яким потрібна більша потужність звітності та аналітичні можливості, ніж ті, які пропонує Microsoft Excel.

Якщо ви - компанія, у якої дані зберігаються в різних джерелах чи на різних носіях - ласкаво просимо! Power BI дає змогу об’єднати цю всю розрізнену інформацію у єдиний звіт.

Ваша компанія може бути будь-якого розміру та сфери діяльності, чи то комерційне підприємство, державна установа або благодійна організація. Користь полягає в автоматизації та динамічності процесів: за лічені хвилини користувач може ознайомитись з актуальним «на зараз» звітом.

Плюс рішення корисне як на загально організаційному рівні, так і для кожного департаменту/відділу/групи співробітників окремо.

Наприклад уявімо, що ви є керівником невеликого онлайн-магазину і бажаєте отримати зведений звіт, щодо операційної діяльності підприємства. Дані, що вас цікавлять, містяться у різних відділах – це може бути кількість адресних доставлень, кількість залишків товарів на складі, кількість покупців та кількість неопрацьованих замовлень, а ще і поточні надходження на рахунок. Так от, всі ці дані ви зможете побачити на єдиній панелі, яка буде постійно оновлюватися відповідно до надходження даних у різні відділи. Зручно, скажіть?

  • Ось ми говоримо “користувачі”. Хто це? Кому і задля досягнення яких цілей буде корисний Power BI?

Дивіться. Ми звикли вважати, що продукти бізнес-аналітики, зазвичай, належать до компетенції бізнес-аналітиків і спеціалістів з обробки даних. Але Power BI, завдяки своїй зручності, може використовуватися абсолютно різними співробітниками компанії. Ви можете генерувати спеціальні інформаційні панелі залежно від того, які дані є релевантними саме для вас.

Беремо за приклад будь-яку компанію. Якщо в неї є штатний спеціаліст з бізнес-аналітики - супер – він за допомогою Power BI самостійно створює моделі даних і звітів, які згодом поширюються для використання в організації. Якщо компанія не має такої людини, то можна звернутися до сертифікованих компаній-партнерів Microsoft, як, наприклад, Span, і ми допоможемо у налаштуванні моделей звітів.

Зазначу, що Power BI часто використовується різними галузями бізнесу самостійно. Адже не всі підприємства мають достатній масштаб або потребу підтримувати постійний аналіз даних.

Щодо України, то локальні компанії малого бізнесу зазвичай звертаються до моделі самостійного використання Power BI — для Span є досить частою практика навчання співробітників компаній, які бажають самостійно використовувати рішення. Найбільш популярним Power BI є для керівників компаній та таких відділів, як фінанси, маркетинг, продажі, HR, інформаційні технології, логістика та операційна діяльність.

  • Ок, давайте уявімо, що я є цим керівником компанії та хочу почати збирати та аналізувати корпоративні дані. Які дії мені дозволяє здійснювати Power BI?

Тут головне насправді - зручність. Ось деякі дії, в яких вам не тільки як керівнику, а й взагалі як бізнес-людині, може допомогти Microsoft Power BI:

  1. Обробка та завантаження даних;
  2. Налаштування моделі даних;
  3. Створення динамічних панелей моніторингу та інтерактивних звітів;
  4. Запити звичною повсякденною мовою: це дозволяє користувачам створювати пошукові запити за допомогою їх звичайних повсякденних фраз, а технологія NLP (Natural Language Processing) допоможе швидко знайти відповідь;
  5. Створення додатків на основі звітів;
  6. Розмежований доступ до даних та звітів. Наприклад, менеджери з продажу в Житомирі мають бачити дані лише для Житомирської області. Менеджер з продажу в Києві не зможе побачити продажі в Одесі. А вже керівник департаменту продажів буде бачити дані по всім обласним представництвам.

Що стосується Power BI Desktop, то там користувачі можуть підключатися до даних, трансформувати та моделювати їх. Також є можливість створювати діаграми та графіки, створювати з різних візуальних елементів звіти та інформаційні панелі, та ділитися ними з іншими співробітниками.

  • Ок, це зрозуміло. А звідки Power BI бере дані? З якими джерелами даних він може працювати?

Дивіться, є декілька можливих джерел: дані можуть зберігатися у файлах, базах даних, онлайн-сервісах та інших платформах для зберігання даних. Так можна витягнути дані з Excel файлу, SharePoint, SQL database або API. Сумарно це понад 150 конекторів. Їх список можна знайти на сайті Microsoft.

  • Щодо зручності. На яких пристроях доступне використання цього рішення?

Звіти можна переглядати з комп'ютера, планшета чи телефону. Power BI дозволяє налаштувати вигляд звіту для будь-яких пристроїв. Все зроблено для вашої зручності та комфорту.

  • Катерино, ще такий момент. Існують різні продукти Microsoft Power BI, так? Чим вони відрізняються?

Так і є. Є кілька продуктів.

По перше, це - Power BI Desktop. Він є безкоштовним інструментом самообслуговування для аналізу даних і створення звітів, який ви встановлюєте на комп’ютері Windows. Спеціалісти по роботі з даними та розробники аналітичної звітності працюють із цим рішенням для створення звітів,  які потім відправлять у сервіс Power BI.

Є Power BI Service — це безпечна хмарна служба Microsoft, яка дає змогу користувачам переглядати інформаційні панелі, звіти та програми Power BI — тип контенту, який поєднує пов’язані інформаційні панелі та звіти — за допомогою веббраузера або мобільних додатків для Windows, iOS і Android.

Report Server — це вже локальний сервер для звітів. Тобто ви можете створювати звіти в Power BI Desktop, а переглядачі можуть використовувати сервер звітів у веббраузері чи на мобільному пристрої або отримувати їх електронною поштою. Цей продукт буде корисним для компанії, яка має обмеження на використання хмари.

Також є мобільний додаток для мобільних пристроїв iOS, Android - Power BI Mobile. Тут все зрозуміло.

Power BI Embedded - ця штука складніша, але вона дозволяє розробникам вставляти інформаційні панелі та звіти Power BI в інші додатки.

  • Ну і настав час поговорити про вартість та ліцензування, Розкажіть, будь ласка, все, що нам варто знати про можливості та особливості ліцензування.

Насправді все доволі просто. На сайті Microsoft вказано порівняння ліцензій, з якого видно, що мінімальна ліцензія, яка потрібна для поширення та перегляду звітності - це Power BI Pro ліцензія.

Це означає, що людина, яка буде публікувати та поширювати звітність, повинна мати цю ліцензію. Але так само її повинна мати і людина, яка хоче прочитати цей поширений звіт.

Щодо Преміум ліцензії, то вона ділиться на два типи - per user (на користувача) і per capacity (на ємність).

Окремо хочу зазначити, що для українських компаній прямо зараз діють спеціальні умови, щодо придбання ліцензій Power BI, а саме — до кінця 2023 року можна придбати ліцензії за 1 гривню*. За бажанням ви маєте звернутися до ліцензійних спеціалістів компаній-партнерів Microsoft в Україні.

  • Залишилось тільки одне питання. Які є вимоги до мого пристрою, якщо я хочу встановити собі Power BI Desktop?

Необхідно врахувати наступні вимоги до своєї операційної системи:

Windows 10, Windows Server 2012 R2, Windows Server 2012, Windows 8, Windows 8.1, Windows Server 2016, Windows Server 2019, Windows 11

Microsoft Power BI Desktop вимагає Internet Explorer 10 або новіше.

Microsoft Power BI Desktop доступний для 32-bit (x86) та 64-bit (x64) платформ.

Є прямий лінк з інструкцією для вашої зручності

  • Катерино, дякую за розгорнуті відповіді. Впевнена, що цей текст допоможе нашим читачам краще розібратися в продукті. В нас з вами вийшла, на мій погляд, чудова інструкція до користування.

Для консультування з приводу використання рішення Microsoft Power BI, будь ласка, звертайтесь до сертифікованих експертів компанії Span Україна за адресою: Info.ua@span.eu

Більше інформації на сайті: www.span.eu/ua

Офіційні постачальники послуг