Unfortunately, your browser does not support our website's current technology. Please use Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox or Apple Safari.

УРА

Ви успішно зареєструвалися

Коронавірус (COVID-19): підтримка бізнесу в Україні та інші заходи

16 березня 2020 року Кабінет Міністрів України прийняв рішення щодо численних тимчасових обмежень для запобігання поширенню коронавірусу, зокрема:

  • заборону на усій території України автомобільних регулярних та нерегулярних пасажирських перевезень між містами та у передмістях (крім перевезень легковими автомобілями);
  • заборону перевезень більше 10 пасажирів одночасно в міському транспорті, включаючи трамваї, тролейбуси, автомобільний транспорт та автобуси, що здійснюють регулярні пасажирські перевезення;
  • зупинення перевезень метрополітеном в Києві, Харкові та Дніпрі;
  • заборону перевезень пасажирів залізничним транспортом між містами та у приміському сполученні (окрім рейсів за спеціальним рішенням Міністерства інфраструктури та деяких інших державних органів);
  • заборону проведення масових заходів, у яких бере участь більше 10 осіб.

Також з 17 березня 2020 року припинили роботу заклади громадського харчування (дозволено готувати лише для доставки на адресу замовника), торговельно-розважальні центри, фітнес-центри тощо. Дозволена робота продуктових та господарських магазинів, заправок, аптек, банків та страхових компаній, а також торгівля засобами зв'язку.

17 березня 2020 року Верховна Рада України ухвалила, серед іншого, Закони України № 530-IX та № 533-IX, що стосуються підтримки бізнесу в Україні у зв'язку з поширенням коронавірусу (COVID-19), а також його запобіганню. Зокрема, передбачені такі заходи.

Трудове та міграційне законодавство

  • Допомога по тимчасовій непрацездатності відпер надається, серед іншого, на період перебування в спеціалізованих закладах охорони здоров'я, а також й на самоізоляції під медичним наглядом у зв’язку з проведенням заходів, спрямованих на боротьбу з коронавірусом.
  • Відпустки без збереження заробітної плати. Період перебування працівників у відпустці без збереження заробітної протягом карантину не включається у строк відпустки без збереження заробітної плати, максимальна щорічна тривалість якої встановлена законодавством на даний момент.
  • Робота вдома. На період карантину або обмежувальних заходів, пов’язаних із поширенням коронавірусу, роботодавець вправі розпорядитися про виконання працівниками роботи вдома, а також надавати працівникам (за їх згодою) відпустку.
  • Перебування іноземців в Україні. Іноземці та особи без громадянства, які не змогли виїхати за межі України або не змогли звернутися з заявою про продовження строку перебування на території України та/або про обмін посвідки на тимчасове/постійне проживання у зв’язку із введенням карантину, не будуть притягнуті до адміністративної відповідальності за порушення строків перебування в Україні.

Підтримка бізнесу: податки та мита

  • ЄСВ. Тимчасове звільнення фізичних осіб-підприємців, осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, та фермерів від нарахування та сплати ЄСВ.
  • Штрафні санкції та пеня. Тимчасова відміна штрафів, за певні порушення податкового законодавства, а також за несвоєчасну або неповну сплату ЄСВ чи подання звітності з ЄСВ; скасування нарахування пені платникам податків та ЄСВ, а також скасування нарахованої пені за певний період.
  • Плата за землю. Тимчасова відміна земельного податку та орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, що перебувають у власності або користуванні (включно на умовах оренди).
  • Податок на нерухоме майно. Тимчасово не підлягає сплаті податок на нерухоме майно щодо об’єктів нежитлової нерухомості.
  • Декларування податку на доходи фізичних осіб. Продовжено строк подання річної декларації про майновий стан і доходи за 2019 рік, а також строк сплати податку за 2019 рік.
  • Проведення перевірок. Тимчасовий мораторій на проведення податкових перевірок, а також проведення інших планових заходів зі здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності, за певними виключеннями.

Комерційна діяльність

  • Форс-мажор. Можливість отримання сертифікату щодо форс-мажору у зв'язку з карантином.
  • ПДВ. Тимчасове звільнення від ПДВ операцій з ввезення на митну територію України певних лікарських засобів, медичних виробів та/або обладнання, необхідних для боротьби з коронавірусом.
  • Ввізне мито. Тимчасове звільнення від сплати ввізного мита певних лікарських засобів, медичних виробів тощо, необхідних для боротьби з коронавірусом.  Митне оформлення таких товарів здійснюється першочергово.
  • Публічні закупівлі. Тимчасове непоширення дії Закону України "Про публічні закупівлі" на закупівлі, предметом яких є певні лікарські засоби, медичні вироби та/або обладнання, необхідне для боротьби з коронавірусом.

Відповідальність

  • Адміністративна відповідальність. За порушення правил щодо карантину передбачений адміністративний штраф на громадян до 34 000 грн. (або 1 257 доларів США); на посадових осіб - до 170 000 грн. (або 6 285 доларів США).
  • Кримінальна відповідальність. За порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним захворюванням передбачена кримінальна відповідальність у формі штрафу до 51 000 грн. (або 1 885 доларів США), арешт до 6 місяців, обмеження або позбавлення волі до 3 років. Діяння, що спричинили загибель людей чи інші тяжкі наслідки, караються позбавленням волі до 8 років.

Інформаційні ресурси

  • Довідковий центр щодо коронавірусу надає доступ до інформаційних ресурсів, повідомлень про законодавчі зміни в різних країнах, а також до контактних осіб в наших офісах, які можуть відповісти на додаткові питання.
  • План дій, спеціально розроблений нами, щоб допомогти компаніям у цей нелегкий період.
  • Довідник, що містить відповіді на найпоширеніші питання роботодавців у зв'язку з епідемією коронавірусу.  Інформація надана по країнам Європи, серед яких є і Україна.

Офіційні постачальники послуг