Unfortunately, your browser does not support our website's current technology. Please use Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox or Apple Safari.

УРА

Ви успішно зареєструвалися

КІК: звітування за 2022 рік

Податковим законодавством України визначено, що 2022 рік є першим звітним періодом для звітів про контрольовані іноземні компанії.

Контрольованою іноземною компанією («КІК») визнається будь-яка юридична особа, зареєстрована в іноземній державі або території, яка визнається такою, що знаходиться під контролем фізичної або юридичної особи - резидента України.

Тобто, у випадку здійснення юридичною чи фізичною особою – резидентом України контролю над іноземною компанією у 2022 році, у таких осіб виникають певні податкові зобов’язання, якими не варто нехтувати.

Саме тому, пропонуємо у даній статті розглянути основні моменти звітування щодо КІК за звітний 2022 рік.

  1. Обов’язок подання звіту про КІК

Податкове законодавство покладає ряд зобов’язань, які стосуються КІК, саме на її контролюючу особу, в тому числі й зобов’язання щодо подання звіту про КІК.

Контролюючою особою визнається фізична або юридична особа - резидент України, що є прямим або опосередкованим власником (контролером) КІК.

Так, для 2022 звітного (податкового) року іноземна компанія визнається КІК, зокрема, якщо контролююча особа:

а) володіє часткою в іноземній юридичній особі у розмірі більше ніж 50 %, або

б) володіє часткою в іноземній юридичній особі у розмірі 25 % і більше за умови, що декілька фізичних чи юридичних осіб - резидентів України володіють частками в іноземній юридичній особі, розмір яких у сукупності становить 50 % і більше, або

в) окремо або разом з іншими резидентами України - пов’язаними особами здійснює фактичний контроль над іноземною юридичною особою.

Під фактичним контролем розуміється можливість особи здійснювати суттєвий або вирішальний вплив на відповідні рішення іноземної компанії, також, можливість такої особи надавати вказівки органам управління компанії, узгодження суттєвих умов правочинів, здійснення операцій з банківськими рахунками іноземної компанії тощо.

Тобто, якщо особа – резидент України у 2022 році відповідала критеріям, наведеним вище, та, відповідно, була контролером КІК у 2022 році, така особа має виконати вимоги щодо подання звіту про КІК за 2022 звітний рік.

Варто звернути увагу, що фізична або юридична особа - резиденти України не визнаватимуться контролюючими особами та не матимуть обов’язку з подання звіту про КІК, якщо їх володіння часткою у КІК реалізовано через пряме або опосередковане володіння в іншій юридичній особі - резиденті України, за умови, що така юридична особа визнається контролюючою особою.

Важливим є те, що звіт про КІК має подаватися навіть тоді, коли відповідний скоригований прибуток КІК звільнено від оподаткування в Україні.

  1. Терміни та форма подання звіту про КІК

Звітним (податковим) періодом з метою звітування по КІК є календарний рік або інший звітний період КІК, що закінчується протягом календарного року.

За загальним правилом, звіт про КІК має бути подано одночасно з поданням річної декларації про майновий стан і доходи (для фізичних осіб) або податкової декларації з податку на прибуток підприємств (для юридичних осіб) за відповідний календарний рік.

Такий звіт подається до контролюючого органу засобами електронного зв’язку в електронній формі щодо кожної КІК окремо.

Законодавством встановлено певні особливості застосування положень про оподаткування КІК протягом перехідного періоду та визначено право для платників податків подати звіт про КІК за 2022 рік одночасно з поданням річної декларації про майновий стан і доходи або податкової декларації з податку на прибуток підприємств за 2023 рік.

Тобто, визначається можливість відстрочити подання звіту про КІК за 2022 звітний рік ще на рік без застосування штрафних санкцій та/або пені, за умови включення скоригованого прибутку КІК до відповідних декларацій за 2023 рік та подати:

  • фізичній особі - до 01.05.2024;
  • юридичній особі – до 01.03.2024.

Разом з тим, платники податків можуть подавати звіт про КІК у загальні, визначені податковим законодавством строки, без застосування права, яке надано протягом дії перехідного періоду, а саме - одночасно із поданням річної декларації про майновий стан і доходи за звітний 2022 рік (до 01.05.2023).

Форма звіту про КІК, а також порядок заповнення такого звіту визначені Наказом Міністерства Фінансів України від 25.08.2022 № 254.

Варто звернути увагу, що, окрім заповнення форми звіту про КІК, контролююча особа також має заповнити відповідний додаток у декларації про майновий стан і доходи чи декларації з податку на прибуток підприємств.

  1. Застосування штрафних санкцій за результатами 2022 звітного року

Законодавством передбачаються штрафні санкції за невиконання правил КІК.

Наприклад, неподання контролюючою особою звіту про КІК тягне за собою накладення штрафу в розмірі 100 розмірів прожиткового мінімуму для працездатної особи, встановленого на 1 січня податкового (звітного) року (у 2023 році – 268 400,00 грн).

Несвоєчасне подання звіту про КІК загрожує штрафом в розмірі 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи, встановленого на 1 січня податкового (звітного) року за кожен календарний день неподання (але не більше 50 розмірів прожиткового мінімуму для працездатної особи, у 2023 році – 134 200,00 грн).

Разом з тим, штрафні санкції та пеня не будуть застосовуватися, якщо звіт про КІК за звітний 2022 рік буде подано у 2024 році, одночасно з поданням річної декларації про майновий стан і доходи або податкової декларації з податку на прибуток підприємств за 2023 рік.

Крім того, не будуть застосовуватися штрафні санкції та пеня за порушення вимог Податкового кодексу України під час визначення та обчислення прибутку КІК за результатами 2022 звітного (податкового) року.

Також, за результатами 2022 звітного (податкового) року адміністративна та кримінальна відповідальність за будь-які порушення, пов’язані із застосуванням норм Податкового кодексу України щодо КІК, не буде застосовуватися.

Таке ж звільнення від відповідальності визначено і для 2023 звітного (податкового) року.

З метою дотримання вимог законодавства щодо правил КІК, радимо фізичним та юридичним особам-резидентам України детально проаналізувати умови щодо володіння часткою в іноземній компанії, визначитися з наявністю чи відсутністю статусу контролюючої особи такої компанії, та здійснити вчасне подання звіту про КІК.

Офіційні постачальники послуг