Unfortunately, your browser does not support our website's current technology. Please use Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox or Apple Safari.

УРА

Ви успішно зареєструвалися

IREX та Американська торговельна палата провели круглий стіл щодо викликів у сфері людського капіталу в Україні

IREX та Американська торговельна палата провели круглий стіл щодо викликів у сфері людського капіталу в Україні

Рада міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX) та його партнер, Американська торговельна палата (Палата), провели круглий стіл для обговорення поточних викликів і можливостей у сфері людського капіталу в Україні.

Обговорення базувалося на нещодавно проведеному опитуванні, в якому бізнеси висловлювалися щодо найбільших проблем з пошуком та утриманням працівників, а також щодо заходів, які компанії вживають для адаптації до змін на ринку праці.

За попередніми результатами опитування, бізнеси відчули значний вплив на свою здатність утримувати або винаймати працівників з моменту повномасштабного вторгнення Росії в Україну у 2022 році. Основними проблемами при наймі є: брак кваліфікованих кандидатів (20%), конкуренція за робочу силу (20%), мобілізація (14%) та страх того, що працевлаштування призведе до мобілізації (14%).

Учасники круглого столу, серед яких були представники бізнес спільноти, уряду, громадських організацій та освітніх закладів, обговорили потреби та способи подолання викликів у сфері людського капіталу, а також ефективні стратегії адаптації українського ринку праці до останніх змін.

Інвестування в освіту та підготовку кадрів було згадано як одне з рішень для забезпечення кваліфікованих кадрів. Це включає перекваліфікацію або підвищення кваліфікації як молоді, так і працівників старшого віку, а також співпрацю між професійно-технічними навчальними закладами та бізнесом, щоб гарантувати, що студенти отримують конкретні навички, які відповідають потребам бізнесу.

Учасники також відзначили необхідність децентралізації роботи професійно-технічних навчальних закладів для їх узгодження з реальними потребами бізнесу в громадах, оскільки кожен регіон України має свою спеціалізацію та специфічний попит на кваліфікованих працівників.

За попередніми результатами опитування, 50% компаній бажають розширити можливості для ветеранів як спосіб адаптації до змін на ринку праці. Однак кілька учасників відзначили, що потрібно надавати ветеранам допомогу у переході до цивільного життя перед тим, як вони будуть готові долучитися до ринку праці, а також необхідно створювати інклюзивні робочі місця й адаптувати інфраструктуру до специфічних потреб ветеранів.

Загалом інвестування в інклюзивність також може принести позитивні зміни на українському ринку праці, і це може включати все – від забезпечення навчання для людей з інвалідністю до створення інклюзивної інфраструктури.

Крім того, учасники наголосили, що Україна має великий потенціал для створення ефективних цифрових рішень. Вона вже створює високоякісні продукти міжнародного рівня. Інвестування у розвиток цифрових і технологічних навичок у студентів або працівників, а також цифрових рішень для бізнесу може допомогти покращити ситуацію на українському ринку праці.

Інші пропозиції включали інвестування у молодь під час їхнього переходу до робочого життя, підтримку жінок-лідерів та програм психосоціальної підтримки для працівників.

Обговорення виявило, що деякі з цих ініціатив уже впроваджуються та показують позитивні результати. Проте необхідний більш комплексний підхід та співпраця між усіма акторами, де уряд є ключовим лідером, щоб створити ефективні стратегії для адаптації до останніх змін на ринку праці та забезпечення довгострокового процвітання і стійкості України.


Довідкова інформація

Про Раду міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX)

IREX працює у понад 1 400 громадах в усіх підконтрольних уряду регіонах України з молоддю, жінками, внутрішньо переміщеними особами та ветеранами, завдяки чому має глибоке розуміння викликів, з якими стикаються люди у пошуку роботи, а громади – у підтримці економіки.

IREX співпрацює з громадськими організаціями, молодіжними центрами, роботодавцями та державними органами, щоб надати молодим українцям знання, навички та доступ до ресурсів для покращення їхніх економічних можливостей.

Разом із партнером Veteran Hub, IREX створили посібник для роботодавців, який надає бізнесу ресурси та поради для інтеграції ветеранів у цивільне робоче середовище.

Однак, через безпрецедентні виклики у сфері людського капіталу внаслідок вторгнення Росії необхідно зробити набагато більше в партнерстві з приватним сектором, щоб, з одного боку, вирішити нагальні потреби ринку праці для підтримки економіки, а з іншого – забезпечити довгострокове процвітання і стійкість України.

Про Американську торговельну палату в Україні:

Американська торговельна палата в Україні (Палата) є провідною міжнародною бізнес-асоціацією, яка служить 600+ компаніям-членам в Україні з 1992 року, доносить об’єднаний голос американських, міжнародних та українських компаній, які інвестували більше 50 млрд доларів в Україну та залишаються вірними країні й зараз, під час війни. Більше інформації можна знайти за посиланням.

За більш детальною інформацією звертайтеся до Ольги Пустовіт, старшої спеціалістки з комунікацій IREX, opustovit@irex.org.

Читайте також

Офіційні постачальники послуг