Unfortunately, your browser does not support our website's current technology. Please use Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox or Apple Safari.

УРА

Ви успішно зареєструвалися

INTEGRITES – юридичний радник Мінфіну та Укргазбанку щодо залучення кредиту від МФК у розмірі 30 млн. євро з можливістю конвертації в капітал

INTEGRITES консультувала Міністерство фінансів України (Мінфін) та ПАТ АБ «Укргазбанк» щодо кредитної угоди у розмірі 30 млн. євро з Міжнародною фінансовою корпорацією (МФК). Кредит, який надається Укргазбанку на 5 років, передбачає можливість його конвертації у прості акції банку. Це безпрецедентна угода для українського банківського сектору та важливий крок на шляху до приватизації Укргазбанку.

Передбачається, що після того, як МФК конвертує кредит у статутний капітал та стане акціонером Укргазбанку, держава має продати свої акції в банку приватному інвестору. Угода стала першим значним кроком уряду в рамках масштабної приватизації державних банків, яка здійснюється відповідно до нещодавно затвердженої стратегії приватизації державних банків, та є частиною зобов’язань України в рамках спільної з МВФ програми Stand-by.

Коментуючи угоду, партнер INTEGRITES Ігор Красовський, зазначив: «Ця безпрецедентна угода є потужним сигналом для фінансових ринків, який свідчить про серйозний намір уряду зменшити частку держави у банківському секторі. Для ринку це чудова новина. Для нас, як юристів Мінфіну та Укргазбанку, було дуже приємно супроводжувати таку знакову угоду».

«Ми з радістю розпочинаємо новий рік із підписання угоди між Мінфіном, Укргазбанком та МФК. Вона має стати відправною точкою для продажу акцій банку приватному інвестору. Ця угода є результатом трирічної трансформації банку, яка включала вдосконалення практик корпоративного управління та зменшення участі держави у процесі прийняття рішень. Для інших українських банків це взірець для наслідування», – додав Ілля Ткачук, партнер INTEGRITES, який разом з Ігорем Красовським очолив роботу над проектом.

Команда INTEGRITES виступила юридичним радником з українського права, консультуючи клієнтів з усіх аспектів трансакції, зокрема щодо кредитної угоди, угоди про імплементацію та інших документів, необхідних для конвертації кредиту у статутний капітал. Обсяг роботи також включав комплексне консультування щодо механізму конвертації акцій, корпоративного управління та законодавства про державну допомогу. Для успішної реалізації проекту юристи INTEGRITES також брали участь у комунікаціях з Антимонопольним комітетом України.

Команду INTEGRITES очолили партнер та керівник практики банківського та фінансового права Ігор Красовський та партнер і керівник практики корпоративного права та M&A Ілля Ткачук, із значною підтримкою старших юристів Олени Савчук та Інни Кострицької. Партнер та керівник практики антимонопольного та конкурентного права Сергій Шершун та юрист Микола Бойчук консультували щодо законодавства про державну допомогу.

Команду юридичної фірми White & Case, яка виступила юридичним радником Мінфіна та Укргазбанку з англійського права, очолив партнер Крістофер Чарнокі.


МФК, яка входить до Групи Світового банку, є найбільшою глобальною установою розвитку, діяльність якої сфокусована на приватному секторі ринків, що розвиваються. Працюючи у понад 100 країнах, у 2020 фінансовому році МФК інвестувала 22 млрд. дол. США у приватні компанії та фінансові установи країн з перехідною економікою.

ПАТ АБ «Укргазбанк» – універсальний український банк, що має загальнонаціональну мережу з близько 270 відділень із понад 4000 співробітників, які обслуговують понад 2,2 мільйони фізичних осіб та понад 75 000 корпоративних клієнтів та МСП. Це четвертий найбільший банк України за розміром активів із ринковою часткою 9%. Банк зосереджується на фінансуванні проектів, які сприяють ефективному використанню ресурсів, скороченню викидів CO2 та розвитку відновлюваної енергетики.

Офіційні постачальники послуг