Unfortunately, your browser does not support our website's current technology. Please use Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox or Apple Safari.

УРА

Ви успішно зареєструвалися

Firefly Aerospace вперше провела запуск ракети Alpha

Firefly Aerospace вперше провела запуск ракети Alpha

Космічний стартап Firefly Aerospace з інвестиційного портфоліо Noosphere Ventures провела перший тестовий запуск ракети Alpha.

Компанія працювала над ракетою з 2017 року, коли інвестиційний фонд Noosphere Ventures під керівництвом Макса Полякова інвестував в неї та врятував від банкрутства. За цей час Поляков інвестував у Firefly Aerospace понад 200 млн доларів.

3 вересня 2021 року, о 4:59 за київським часом ракета успішно стартувала з пускового майданчика Бази космічних Військ США Ванденберг.

Усі системи працювали справно, але через втрату тяги одного з двигунів, швидкість прибувала повільніше, ніж було необхідно. Коли було досягнуто навколозвукової швидкості, ракета вийшла з-під контролю, і її політ було штучно зупинено спеціальною системою.

Ракета Alpha – перший апарат такої ваги, збудована і випробувана за кілька років, з часу Falcon 9. Alpha здатна доставляти на орбіту до 1000 кг вантажу, що лишає її поза конкуренцією у цій ніші.

Попри дострокове припинення тестового польоту ракети, Firefly отримала значну кількість важливих даних, які вони врахують при другому польоті й таким чином значно підвищать шанси на успішний вихід ракети на орбіту. Разом з партнерами з FAA та Space Launch Delta 30 компанія розпочала розслідування тестового запуску, і готуватиметься до запуску наступної ракети.

Запуск Alpha є тріумфом українського інвестора Макса Полякова та команди Firefly Aerospace.

Офіційні постачальники послуг