Unfortunately, your browser does not support our website's current technology. Please use Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox or Apple Safari.

УРА

Ви успішно зареєструвалися

Дослідження AVELLUM: покупці висувають більш суворі вимоги до потенційного об’єкта угоди

Дослідження AVELLUM: покупці висувають більш суворі вимоги до потенційного об’єкта угоди

AVELLUM вдруге досліджувала вплив коронакризи на настрої бізнесу купувати чи продавати активи або компанії в Україні у найближчі 6–12 місяців. Цього року ми опитали понад 90 власників, топменеджерів і керівників юридичних відділів українських і міжнародних компаній.

Ключові висновки дослідження

  • Кількість потенціальних покупців у 2021 році зменшилась з 50% до 37%. Кількість компаній на продаж суттєво не змінилася (30%).
  • Вдвічі збільшилася кількість компаній, що продаватимуть бізнес саме у зв’язку з коронакризою – 38% проти 18% у 2020 році. 50% потенційних покупців зацікавлені купувати саме у зв’язку з пандемією. Продавці та покупці стали серйозніше ставитись до пандемії як до фактору впливу на угоди М&A.
  • Покупці висувають суворіші вимоги до об’єкта угоди та віддають перевагу всеохоплюючим гарантіям щодо об’єкта купівлі (62%) та його повноцінній перевірці (86%). Очевидна тенденція до створення умов для ринку покупця.
  • 70% респондентів назвали ситуацію в Україні прийнятною для купівлі або продажу бізнесу, а третина – вдалою. Лише 11% вважають нинішні умови несприятливими для укладання таких угод.
  • Продавці та покупці не готові ризикувати у період нестабільності. У 2021 році майже втричі зросла частка компаній (до 85%), які вважають, що зовнішні радники необхідні обом сторонам угоди купівлі-продажу бізнесу.
  • Як і у 2020 році, більш ніж половина продавців (60%) готові знижувати ціни у зв’язку з кризою. При цьому значно зменшилася частка покупців, що очікують на знижку (з 94% до 56%). Тепер плани продавців та очікування покупців щодо знижок приблизно співвідносяться.

Більше інформації та висновків ви можете знайти ЗА ПОСИЛАННЯМ.

Офіційні постачальники послуг