Unfortunately, your browser does not support our website's current technology. Please use Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox or Apple Safari.

УРА

Ви успішно зареєструвалися

Чи буде військовий облік жінок добровільним?

Чи буде військовий облік жінок добровільним?

Останнім часом одним із найбільш резонансних питань є питання військового обліку жінок. Це пов’язано з тим, що з 01 жовтня 2022 року повинна була розпочатись процедура постановки жінок на військовий облік. Але у вересні цього року Міноборони відтермінувало строки постановки на облік ще на рік – до 01 жовтня 2023 року.

При цьому 07 жовтня 2022 року Верховна Рада України прийняла Закон України «Про внесення зміни до статті 1 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» щодо взяття жінок на військовий облік військовозобов’язаних».

Цим Законом передбачено, що жінки, які мають спеціальність та/або професію, визначену в переліку Міноборони, та придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком, беруться на військовий облік військовозобов’язаних за їх бажанням.

Тобто, на законодавчому рівні встановлюється добровільний характер військового обліку жінок.

При цьому залишається обов’язковою постановка на військовий облік жінок-медиків (які мають професійну (професійно-технічну), фахову передвищу або вищу освіту та здобули медичну або фармацевтичну спеціальність).

Даний Закон набрав чинності 26 жовтня 2022 року.

Офіційні постачальники послуг