Unfortunately, your browser does not support our website's current technology. Please use Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox or Apple Safari.

УРА

Ви успішно зареєструвалися

Чому законопроект №3658 допоможе врегулювати кризу в секторі відновлюваної енергетики України

Чому законопроект №3658 допоможе врегулювати кризу в секторі відновлюваної енергетики України

Індустрія відновлюваної енергетики позитивно оцінює нещодавнє підписання загальносекторального Меморандуму, який  на сьогоднішній день став найсуттєвішим кроком на шляху до пошуку мирного виходу з кризи у секторі відновлюваних джерел енергії.

Водночас, для дійсно узгодженого рішення потрібна згода з боку переважної більшості інвесторів. Однією з пріоритетних умов для більшості інвесторів сектору сонячної енергетики, яка не була врахована в Меморандумі, є продовження на 2 роки дії угод про купівлю-продаж електроенергії з відновлюваних джерел (далі - РРА) в разі зменшення «зеленого» тарифу на 15% для проектів, введених в експлуатацію до кінця 2019 року. Це зробило б умови дійсно добровільними і реструктуризуючими, отримавши підтримку переважної більшості інвесторів у галузі сонячних електростанцій (СЕС), а також більшості інвесторів в галузі вітрових електростанцій (ВЕС).

Меморандум наблизив сторони до досягнення взаємоприйнятного рішення, однак продовження дії PPA залишається вирішальним для багатьох інвесторів сектору сонячної енергетики і все ще потребує врахування народними депутатами під час парламентського обговорення законопроекту №3658.

Своєчасне прийняття законопроекту №3658, який враховує умови Меморандуму, до початку літньої перерви в роботі Парламенту є наступним важливим кроком для уникнення ризику невиконання зобов’язань за платежами у секторі. Палата зазначає, що відновлення платоспроможності ДП «Гарантований покупець» і погашення заборгованості  виробникам відновлюваної енергії, що затягнулася на декілька місяців, є ключовими зобов'язаннями Уряду відповідно до досягнутої угоди.

Оскільки кінцевою метою є досягнення компромісного рішення, що збереже довіру інвесторів до України, мінімізує потенційні арбітражні справи, а також дозволить уникнути одностороннього нав'язування різкого зниження тарифів, яке могло б завдати довготривалої шкоди формуванню середовища для залучення прямих іноземних інвестицій в Україні, Палата закликає народних депутатів прискорити прийняття законопроекту №3658 та забезпечити прийнятні умови для інвесторів СЕС шляхом врахування у законопроекті пріоритетних умов сектору сонячної енергетики.

Час відіграє істотну роль. Якщо необхідне законодавство не буде прийняте вчасно, це може призвести до занепаду цілого сектору. Водночас, належне врахування вищезгаданої пріоритетної умови свідчитиме про загальносекторальний компроміс, виключаючи ризики його сприйняття багатьма інвесторами як законодавства, нав'язаного в односторонньому порядку.

Офіційні постачальники послуг