Unfortunately, your browser does not support our website's current technology. Please use Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox or Apple Safari.

УРА

Ви успішно зареєструвалися

Чому Україна повинна побороти власну тіньову економіку

Чому Україна повинна побороти власну тіньову економіку

Жорстоке повномасштабне вторгнення Росії в Україну принесло розруху, страждання та людські трагедії. Відважні захисники України продовжують боротися за свободу і незалежність. Бізнес-спільнота продовжує працювати в Україні, підтримуючи економіку, сплачуючи податки та працевлаштовуючи робітників. 32% компаній-членів Американської торговельної палати в Україні (Палата) мали випадки вбивства співробітників; 30% компаній зазнали пошкоджень своїх заводів та споруд. 84% мають працівників, які служать у Збройних силах України.

Повномасштабна війна змінила пріоритети державних витрат: фінансування армії тепер є головним пріоритетом.

Палата вдячна міжнародним партнерам за непохитну єдність та підтримку у боротьбі України за виживання.  Ми закликаємо міжнародних партнерів України забезпечити арешт та передачу Україні заморожених російських суверенних активів. Агресор має заплатити за руйнівні дії та відшкодувати всі збитки. Росія має понести відповідальність за всі свої злочини та відшкодувати заподіяні руйнування.

У той час, як Парламент та Уряд України обговорюють, чи збільшувати податки для прозорого бізнесу, Палата закликає органи державної влади розпочати реальну боротьбу з тіньовою економікою. Втрати Державного бюджету від нелегальних ринків у різних секторах економіки є величезними. Лише тіньова торгівля тютюновими виробами призвела до втрат бюджету у розмірі 42,5 млрд. грн. (понад 1 млрд. дол. США) у 2022/23 роках. На ці кошти можна було б придбати тридцять винищувачів F-16, критично необхідних для захисту неба над Україною. Ліквідація тіньових ринків також забезпечить рівні правила гри та підвищить інвестиційну привабливість країни.

Голос бізнесу має бути почутий – представники бізнесу мають бути залучені до обговорення змін у податковій політиці. Передбачуваність та прозорість податкової політики – це два стовпи, які сприяють формуванню довіри та впевненості у податковій системі. Палата закликає до справедливого підходу при стягненні існуючих податкових зборів, перш ніж розглядати альтернативні варіанти збільшення податкового навантаження на сумлінних платників податків.

Щоб фінансувати боротьбу за перемогу, Росія повинна заплатити, а тіньова економіка має бути ліквідована. Американська торговельна палата стоїть разом з Україною на шляху до відновлення та перемоги.

Читайте також

Офіційні постачальники послуг