Unfortunately, your browser does not support our website's current technology. Please use Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox or Apple Safari.

УРА

Ви успішно зареєструвалися

Бізнес закликає Парламент розблокувати сертифікацію нових типів сільськогосподарської техніки ухваливши законопроект №6070-1

Бізнес закликає Парламент розблокувати сертифікацію нових типів сільськогосподарської техніки ухваливши законопроект №6070-1

Американська торговельна палата в Україні вітає рішення Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики щодо прийняття за основу   альтернативного проекту Закону №6070-1 «Про внесення змін до деяких законів України щодо здійснення функцій технічного регулювання у сфері агропромислового комплексу та машинобудування для агропромислового комплексу» (далі – законопроект №6070-1) та закликає народних депутатів проголосувати за нього. 30 листопада 2021 року даний законопроект було включено до порядку денного Верховної Ради України.

Процедура сертифікації нових типів сільськогосподарської техніки наразі є заблокованою у зв’язку з тим, що установи, які були уповноваженими здійснювати оцінку відповідності сільськогосподарської техніки втратили відповідну акредитацію, а саме наступні державні підприємства: «Український державний центр по випробуванню та прогнозуванню техніки і технологій для сільськогосподарського виробництва» та Науково-технічний центр сертифікації «АГРОСЕПРО» Національної академії аграрних наук України.

Така ситуація створює низку ризиків для бізнесу, зокрема: зупинення продажів нових типів сільськогосподарської техніки; обмеження доступу фермерів до новітніх моделей; нівелює відповідні надходження до Державного бюджету України.

Законопроект №6070-1 покликаний урегулювати на законодавчому рівні питання функціонування діяльності органів з оцінки відповідності відповідно до вимог Технічного регламенту затвердження типу сільськогосподарських та лісогосподарських тракторів, їх причепів і змінних причіпних машин, систем, складових частин та окремих технічних вузлів. Даний законопроект розблокує сертифікацію нових типів сільськогосподарської техніки шляхом надання відповідних повноважень профільному міністерству без суттєвих змін процедури з оцінки відповідності.

Таким чином, експерти Робочої групи Палати з питань сільськогосподарської техніки підтримують та закликають якнайшвидше прийняти законопроект №6070-1.

Офіційні постачальники послуг