Unfortunately, your browser does not support our website's current technology. Please use Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox or Apple Safari.

УРА

Ви успішно зареєструвалися

Бізнес закликає Парламент прийняти у першому читанні законопроект №2805-д щодо модернізації аграрних розписок

Бізнес закликає Парламент прийняти у першому читанні законопроект №2805-д щодо модернізації аграрних розписок

Компанії-члени Палати підтримують вдосконалення законодавства про аграрні розписки, ініційоване проектом Закону №2805-д «Про внесення змін до Закону України «Про аграрні розписки» та деяких інших законодавчих актів України щодо функціонування та обігу аграрних розписок» (законопроект №2805-д), та закликає народних депутатів проголосувати за його прийняття в першому читанні.

Законопроект №2805-д має на меті вдосконалити законодавство про аграрні розписки, що дозволить підвищити простоту в користуванні, ефективність, надійність аграрних розписок, а також розширити сферу їхнього використання. Серед іншого, запропоновані зміни дозволять збільшити використання аграрних розписок у сегменті торгівлі сільськогосподарською продукцією шляхом:

  • переведення інструменту в форму електронного неемісійного цінного паперу задля збільшення його надійності та зменшення вартості оформлення;
  • функціонування принципу добросовісного набувача. На практиці це означатиме, що добросовісний набувач, зокрема зернотрейдер, не притягуватиметься до відповідальності за боргові зобов’язання, що виникли не з його вини;
  • передбачення процедури примусового виконання для «міжнародних» товарних аграрних розписок.

Запропоновані законодавчі зміни матимуть позитивний вплив як на ринок агрофінансування, так і на аграрний сектор в цілому, зокрема через:

  • кращі умови для співпраці агровиробників та кредиторів;
  • розвиток доступу до фінансування для малого фермерства, нішевих сегментів та переробників;
  • економію часу та інших ресурсів упродовж всього процесу роботи з аграрною розпискою;
  • вчасне фінансування, яке дозволить впроваджувати передові технології;
  • застосування новітніх технологій, які підвищать продуктивність підприємств та їхній дохід.

Експерти компаній-членів Палати підтримують законопроект №2805-д та закликають Верховну Раду України прийняти його у першому читанні.

Офіційні постачальники послуг