Unfortunately, your browser does not support our website's current technology. Please use Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox or Apple Safari.

УРА

Ви успішно зареєструвалися

Бізнес закликає Президента України ветувати закон щодо діяльності органів суддівського врядування

Бізнес закликає Президента України ветувати закон щодо діяльності органів суддівського врядування

16 жовтня Верховна Рада України прийняла в другому читанні законопроект №1008 про діяльність органів суддівського врядування.

Водночас, напередодні голосування у Верховній Раді, Американська торговельна палата в Україні, Європейська Бізнес Асоціація та Спілка українських підприємців висловлювали занепокоєння щодо певних положень законопроекту як таких, що можуть підірвати довіру інвесторів, необхідну для залучення масштабних інвестицій і досягнення цілей щодо економічного зростання.

Провідні бізнес-асоціації України стурбовані тим, що прийнятий Закон може слугувати інструментом руйнування принципу верховенства права і обмеження доступу до правосуддя, які є обов'язковими умовами захисту недоторканності прав власності та запорукою необхідної довіри бізнес-спільноти для подальшого інвестування в економіку України.

Бізнес наголошує, що будь-які зміни у процедурі діяльності органів суддівського врядування, відборі суддів та формуванні складу Верховного Суду повинні активно обговорюватися публічно.

Бізнес-спільнота дуже занепокоєна оцінками, згідно з якими позивачі будуть змушені чекати понад 5 років на рішення Верховного Суду, якщо кількість його суддів скоротиться з 200 до 100 без одночасного реформування судів нижчих інстанцій та запровадження процесуальних фільтрів у кодексах.

В цьому контексті Американська торговельна палата в Україні, Європейська Бізнес Асоціація, та Спілка українських підприємців закликають Президента України Володимира Зеленського ветувати Закон щодо діяльності органів суддівського врядування, аби провести ґрунтовну публічну дискусію між Комітетом Верховної Ради України з питань правової політики, бізнесом, міжнародною спільнотою та громадянським суспільством щодо норм, які пропонуються запровадити. Адже зараз дуже важливо сприяти впровадженню судової реформи, забезпечити ефективне правосуддя, що сприятиме своєчасним і якісним рішенням, та напрацювати дійсно ґрунтовний документ, котрий забезпечить зміцнення принципів верховенства права та правосуддя в країні, і, в свою чергу, зміцнення довіри бізнес-спільноти задля подальшого інвестування в економіку України.

Офіційні постачальники послуг