Unfortunately, your browser does not support our website's current technology. Please use Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox or Apple Safari.

УРА

Ви успішно зареєструвалися

Американська торговельна палата закликає Парламент та Уряд переглянути введення акцизного податку на цукоровмісні води

Американська торговельна палата закликає Парламент та Уряд переглянути введення акцизного податку на цукоровмісні води

Американська торговельна палата в Україні (Палата) закликає Верховну Раду України та Уряд переглянути введення акцизного податку на води з доданням цукру чи інших підсолоджувальних або ароматичних речовин, адже прийняття законопроекту №9032-1 негативно вплине як на споживачів, так і на економіку.

Серед ключових негативних наслідків можна виділити наступні:

  • Складність адміністрування сплати податку та створення «чорного ринку» для товарів, що оподатковуються. Навантаження поширюватиметься лише на сумлінних платників податків, які сплачують усі платежі та заробітну плату своїм працівникам, використовують РРО і видають фіскальні чеки.
  • Підвищення податків на харчову продукцію широкого вжитку призведе до перекладення податкового тягаря саме на кінцевого споживача, адже за попередніми оцінками експертів компаній-членів Палати 1 літр солодкого напою здорожчає на 15%.
  • Постраждає не лише галузь виробництва безалкогольних солодких напоїв, але і цукрова промисловість, що може спричинити негативні економічні наслідки, пов’язані з втратою робочих місць, розвитком «чорного» ринку підакцизних товарів, ліквідацією підприємств малого бізнесу у цій сфері, що гальмуватиме процеси відновлення економіки України.
  • Встановлення ставки податку в євро створює необхідність перерахунку суми податку на щоденній основі. Особливо це стосується закладів громадського харчування, для яких необхідно окрім перепрограмування реєстраторів розрахункових операцій, постійно перевіряти курс валют для коректного відображення в розрахункових документах.
  • Порушуються умови запровадження нових податків в розрізі статті 7 Податкового кодексу України. Також передбачається включення податку до переліку підакцизних товарів, що означає, що компаніям необхідно буде переглядати свої плани щодо роботи в Україні та інвестування проектів, оскільки ставка може переглядатись постійно.
  • Запровадження відповідного податку не впливає на зменшення рівня ожиріння. Також не доведено, що вибіркове оподаткування є ефективним інструментом для зміни моделей споживання або просування здорового харчування. Натомість виявлено значний ефект заміщення іншими продуктами.

Бізнес-спільнота підтримує прагнення держави мінімізувати негативний вплив на здоров’я населення України, проте вважає, що більш дієвим механізмом боротьби із підвищеним споживанням цукру є комплексна державна та приватна інформаційно-освітні політики щодо здорового способу життя та збалансованого харчування. Як соціально відповідальний бізнес, компанії-члени Палати постійно реалізують такі проекти в громадах і регіонах свого розташування.

У зв’язку з вищезазначеним, компанії-члени Палати закликають Верховну Раду України та Уряд переглянути введення акцизного податку на цукоровмісні води та розглянути позицію бізнес-спільноти і надати роз’яснення відповідно до вищезгаданого законопроекту.

Офіційні постачальники послуг