Unfortunately, your browser does not support our website's current technology. Please use Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox or Apple Safari.

УРА

Ви успішно зареєструвалися

Бізнес-спільнота закликає Парламент підтримати урядову версію проекту Закону №11090 в частині розміру ставок акцизного податку на тютюнові вироби

Бізнес-спільнота закликає Парламент підтримати урядову версію проекту Закону №11090 в частині розміру ставок акцизного податку на тютюнові вироби

Бізнес-спільнота, об'єднана Американською торговельною палатою в Україні, Європейською Бізнес Асоціацією та Асоціацією виробників тютюнових виробів «Укртютюн», закликає Парламент підтримати урядову версію проекту Закону №11090 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо перегляду ставок акцизного податку на тютюнові вироби» (далі – законопроект №11090) в частині розміру ставок акцизного податку на тютюнові вироби, який був розроблений Міністерством фінансів України, та прийнятий Верховною Радою України в першому читанні 4 червня 2024 року. Наразі цей законопроект перебуває на розгляді в Комітеті Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики та готується до другого читання.

Бізнес наголошує, що необхідно передбачити підхід Європейського Союзу (ЄС) щодо визначення єдиного курсу євро до гривні протягом року (станом на 1 жовтняпопереднього року на весь наступний рік) із метою забезпечення планування бізнес-діяльності підприємств – найбільших платників податків України, на чому, згідно з офіційним висновком до законопроекту та відповідними листами, наполягають як Комітет Верховної Ради України з питань інтеграції України до ЄС, так і Урядовий офіс координації європейської та євроатлантичної інтеграції Кабінету Міністрів України.

Ініціативи деяких народних депутатів України щодо внесення концептуальних змін до вже прийнятого в першому читанні рішення в частині зміни ставок акцизного податку на тютюнові вироби несуть значні ризики для Державного бюджету України, оскільки можуть спровокувати галопуюче зростання нелегального ринку сигарет, який надзвичайними зусиллями вдається зменшувати кілька місяців поспіль із урахуванням рекомендацій країн G7 та за лідерства Голови Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Данила Гетманцева.

Найбільш критичними та ризикованими ініціативами, на думку експертів компаній-членів, є наступні пропозиції:

  • встановити адвалорну ставку акцизного податку на тютюнові вироби у 25%. Ця пропозиція призведе до збільшення нелегального ринку та меншої передбачуваності бюджетних надходжень, а також до загальних негативних наслідків для всього легального ринку тютюнових виробів;
  • зрівняти ставки акцизного податку для ТВЕН та сигарет. Така ініціатива не відповідає європейському підходу та практиці країн-членів ЄС.

Просимо врахувати позицію об’єднаної бізнес-спільноти при ухваленні остаточного рішення щодо перегляду ставок акцизного податку на тютюнові вироби в рамках подальшого розгляду та прийняття законопроекту №11090.

Офіційні постачальники послуг