Unfortunately, your browser does not support our website's current technology. Please use Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox or Apple Safari.

УРА

Ви успішно зареєструвалися

Безпека, психологічний стан працівників та безперервність роботи є ключовими HR-викликами компаній – нове опитування Американської торговельної палати в Україні та «Делойт» в Україні

Безпека, психологічний стан працівників та безперервність роботи є ключовими HR-викликами компаній – нове опитування Американської торговельної палати в Україні та «Делойт» в Україні

20 грудня 2022 року

Американська торговельна палата в Україні (Палата) разом з компанією-членом Палати «Делойт» в Україні провела опитування «Актуальні питання управління людським капіталом в Україні».

Метою опитування було виявити актуальні виклики в сфері управління людським капіталом, що постають перед роботодавцями в Україні, зрозуміти поточні дії організацій та пріоритети на 2023 рік.

Найбільшими викликами в сфері управління людьми є безпека працівників (60%), забезпечення неперервності робочих процесів (60%) та психологічний стан працівників (55%). Ці результати зіставні з тенденціями станом на травень 2022 року.

Ключовими HR-пріоритетами організацій на 2023 рік є підтримка та допомога працівникам у режимі реального часу (50%), перегляд чисельності/організаційної структури (38%), управління робочим навантаженням (38%) та розробка/адаптація програми підтримки добробуту працівників (38%).

Понад половина опитаних організацій (58%) скоротили чисельність працівників з початку повномасштабної війни. Щодо планів на 2023 рік, лише 17% організацій планують скорочення, 35% – не планують перегляд чисельності, ще 25% – не змогли відповісти на це запитання.

У середньому майже 70% працівників опитаних організацій не виїжджали за кордон з початку повномасштабної війни. З тих, хто виїжджав, приблизно 46% вже повернулися в Україну та знаходяться тут постійно або більшість часу (в середньому 14% від загальної чисельності). Наразі в більшості опитаних організацій переважна частина управлінської команди знаходиться в Україні.

Здебільшого організації, що мають працівників, які лишаються за кордоном, наразі активно не стимулюють їх повертатися, зважаючи на безпекові ризики.

Переважна більшість організацій виплачували заробітну плату в жовтні в повному обсязі всім працівникам (72%) та лише 22% – виплачували частині працівників у повному обсязі, а решті – не в повному обсязі. Такі результати демонструють незначне покращення ситуації, як порівняти з тенденцією на кінець весни 2022 року.

Майже половина респондентів (49%) зазначили, що планують перегляд рівнів винагороди у 2023 році незалежно від перебігу подій, із них 59% планують робити це один раз протягом року. Водночас 43% респондентів не змогли дати відповідь на це запитання.

Приблизно чверть організацій (23%) зазначили, що переглядали підхід до змінної винагороди у 2022 році після початку повномасштабної війни. Найчастіше переглядали показники та цільові значення, переважно для деяких категорій персоналу. Стільки ж респондентів вказали, що мають плани зробити це наступного року.

71% респондентів зазначили, що надають додаткову допомогу працівникам в Україні. Серед матеріальної підтримки найпоширенішою є медичне страхування (75%), грошова допомога (71%) і покриття витрат на мобільний зв’язок (67%). Серед нематеріальної – психологічна підтримка (75%), робота за гнучким графіком (71%), можливість навчання/перекваліфікації (46%).

42% опитаних зазначили, що допомагають працівникам у зв’язку з перебоями з електропостачанням. Найпоширенішими формами підтримки є надання працівникам портативних зарядних пристроїв та забезпечення робочих місць (офісів, відділень тощо) резервними джерелами живлення (генераторами).

Головними викликами в оцінюванні ефективності персоналу є нерівномірне робоче навантаження в командах (62%), постановка цілей в умовах невизначеності (50%) та складність адміністрування процесу в поточних умовах (44%).

Лише 18% респондентів зазначили, що переглядали підхід до оцінювання ефективності у 2022 році після початку повномасштабної війни. Найчастіше переглядали показники ефективності, процес встановлення цілей та рішення, що приймаються за результатами оцінювання. Ще 35% респондентів вказали, що мають плани зробити це наступного року.

Майже всі респонденти (88%) зазначили, що більшість працівників у їхніх організаціях наразі працюють або в гібридному форматі, або дистанційно. Серед ключових викликів роботи в гібридному форматі було зазначено труднощі з комунікацією команд (37%) та ускладнений процес адаптації новачків (37%).

Основні напрями підвищення ефективності роботи в гібридному режимі, на думку респондентів, включають редизайн робочих процесів та підходів (50%), впровадження відповідних технологій (43%) та навчання лідерів (37%).

«Цей рік був складним та сповненим небачених викликів, проте більшість досліджуваних організацій продемонстрували високий рівень стійкості та змогли відновити операційну діяльність у повному обсязі – це надихає та підтверджує незламність українців. Наразі планування є дуже складним через високу невизначеність, викликану війною, проте турбота про людей та забезпечення безперебійності роботи залишаться ключовими пріоритетами в новому році», — зазначив Яків Акулов, лідер практики Human Capital Advisory Services компанії «Делойт» в Україні.

«Ми були раді провести опитування разом з професіоналами з компанії «Делойт» в Україні. Згідно з його результатами, ключовими HR пріоритетами організацій на 2023 рік є підтримка та допомога працівникам у режимі реального часу, перегляд чисельності/організаційної структури, управління робочим навантаженням та розробка/адаптація програми підтримки добробуту працівників. Керівництво Комітету Палати з питань управління людським капіталом буде й надалі підтримувати компанії для створення найбільш сприятливих умов для ведення бізнесу та швидкого економічного відновлення після війни», — зазначила Заріна Дем’яненко, керівник напрямів Палати «Управління людським капіталом», «Медіа та комунікації» і «Готельний бізнес та туризм».

Опитування щодо актуальних питань управління людським капіталом проходило з 29 листопада до 14 грудня. У ньому взяли участь 40 респондентів — топменеджери, лідери HR-функції та інших бізнес-напрямів компаній-членів Палати з різних індустрій.

Переглянути детальні результати можна за посиланням.


Довідка про «Делойт» в Україні:

«Делойт» – найбільша консалтингово-аудиторська компанія у світі. Понад 345 тисяч співробітників «Делойт» працюють в понад 150 країнах світу та надають послуги у сфері аудиту, управлінського та фінансового консультування, управління ризиками, оподаткування, а також супутні послуги клієнтам державного і приватного секторів.

Мета компанії – здійснювати вплив, що має значення. Це відображається не лише у роботі для клієнтів, але й у стратегії корпоративної соціальної відповідальності та сталого розвитку. «Делойт» надихає співробітників, сприяє успіху клієнтів і робить внесок у розвиток суспільства. «Делойт» підтримує Україну від початку війни та припинив усю операційну діяльність в росії та білорусі.

В Україні компанія працює з 1993 року. За цей час сформовано унікальну екосистему, яка поєднує глибокий професійний досвід та інноваційний погляд на рішення найскладніших бізнес-завдань клієнтів.

Довідка про Американську торговельну палату в Україні:

Американська торговельна палата в Україні (Палата) є найвпливовішою міжнародною бізнес-асоціацією, яка служить 600+ компаніям-членам в Україні з 1992 року, доносить об’єднаний голос американських, міжнародних та українських компаній, які інвестували більше 50 млрд доларів в Україну та залишаються вірними країні й зараз, під час війни. Більше інформації можна знайти за посиланням та ознайомившись з детальним Щорічним звітом Палати 2022.

Офіційні постачальники послуг