Unfortunately, your browser does not support our website's current technology. Please use Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox or Apple Safari.

УРА

Ви успішно зареєструвалися

BDO в Україні прийняла участь в українсько-американській торговельній місії з відновлення України

BDO в Україні прийняла участь в українсько-американській торговельній місії з відновлення України

З 23 по 27 вересня 2024 року у Вашингтоні і Нью-Йорку проходила українсько-американська торговельна місія «Відродження України» («Rebirth of Ukraine»), організована українським Клубом мерів, Washington Institute for Business, Government and Society, Economy of Trust Ukraine, Inc (USA). Метою місії було налагодження співпраці між американським і українським бізнесом, муніципалітетами, академічними колами й урядовими організаціями задля відновлення та реконструкції України.

Представники BDO в Україні, Віра Савченко, СЕО BDO в Україні, та Ольга Корнійченко, директорка з розвитку міжнародних відносин, відвідали місію для обговорення питань майбутньої співпраці з міжнародними партнерами, налагодження зв’язків з українськими муніципалітетами і бізнесом та обговорення спільних проєктів з відновлення України.

Початок місії: Бізнес-форум економічного відновлення

Місія розпочалася з Форуму економічного відновлення України (Economy Recovery Business Forum), на якому основну увагу було приділено питанням економічного відновлення, оборони і впровадження технологій для забезпечення ефективного функціонування муніципалітетів України. Було підкреслено важливість державно-приватного партнерства та проведення правових реформ, що необхідні для залучення іноземних інвесторів.

Особливий акцент було зроблено на ролі українських регіонів і громад під час післявоєнного відновлення їхньої інфраструктури. Мери українських міст, серед яких Олександр Сєнкевич (Миколаїв) і Вадим Бойченко (Маріуполь), поділилися  досвідом у подоланні викликів, з якими вони стикаються через військові дії. Вони наголосили на важливості залучення міжнародних інвесторів і приватного сектору до відбудови зруйнованих інфраструктурних об’єктів і підтримки місцевих громад.

«Наше завдання — не лише вижити в умовах війни, але й підготувати місто до відновлення й модернізації. Ми розуміємо, що для цього потрібна підтримка міжнародних партнерів, і ця місія відкрила нові можливості для такої співпраці», — зазначив Олександр Сєнкевич.

На форумі Віра Савченко презентувала новий гайд інвестиційних можливостей в Україну і розповіла про роль BDO в Україні у процесах відновлення країни. Зокрема, вона підкреслила активну роль BDO у підтримці сталого відновлення через прозорі механізми залучення іноземних інвестицій для відбудови інфраструктури. Також було зазначено важливість міжнародної співпраці, особливо з ЄС і США, у фінансуванні проєктів, що сприятимуть економічному зростанню України. Окремо було звернено увагу на нові інструменти страхування інвестиційних ризиків, які сприятимуть створенню безпечного інвестиційного клімату.

Особлива гостя форуму — конгресвумен Марсі Каптур, представниця 9-го округу штату Огайо в Палаті представників США, підкреслила важливість міжнародної підтримки України і необхідність посилення співпраці між нашими країнами для забезпечення стабільного майбутнього.

Форум економічного відновлення України продемонстрував ключову роль міжнародної співпраці, технологій і безпеки у післявоєнній відбудові країни. Інтеграція «розумних» технологій у міське управління забезпечить не лише ефективність і стійкість, а й посилить національну безпеку. Основним пріоритетом для України стане прозорість у відновлювальних проєктах і залучення міжнародного фінансування, що дозволить створити стабільне середовище для економічного зростання. Важливим сигналом для іноземних інвесторів також є готовність до правових реформ, що сприятиме розвитку галузей інфраструктури, фінансових послуг і державного управління.

День B2B зустрічей, нетворкінгу і пітч-сесії для української делегації

Другий день місії був присвячений B2B зустрічам і пітч-сесіям у штаб-квартирі Chemonics International. Українські підприємці й мери отримали змогу представити інвестиційні можливості міжнародним партнерам. Проєкти охоплювали сфери як-от інфраструктура, енергетика, виробництво, агропромисловість IT тощо.

Представники BDO в Україні окреслили напрацювання й можливості щодо підтримки компаній і муніципалітетів у залученні додаткового фінансування, зокрема допомогу в отриманні грантів, інвестицій і розробці стратегій для сталого розвитку регіонів і громад. Також були представлені декілька проєктів клієнтів БДО, які звернулися до компанії за допомогою у залученні додаткового фінансування.

Українські мери й представники бізнесу мали чудову можливість почути про поточні програми підтримки України від USAID і дізнатися першими про майбутні програми, які будуть анонсовані вже цього року. Зі свого боку українські делегати змогли поділитися з представниками Chemonics і USAID своїми потребами (сесія була організована на запит від запрошуючої сторони), що допоможе краще зрозуміти потреби України та відповідним чином адаптувати майбутні програми під ці запити. Велика подяка Ібрагіму Оста (Ibrahim Osta) — експерту з міжнародного економічного розвитку з досвідом у сфері міжнародної торгівлі й сприяння інвестиціям, молодіжного підприємництва і розвитку туризму Chemonics International, який є одним із уповноважених представників організації щодо проєктів в Україні.

Конференція «Doing Business in Ukraine 2024»

Наступною ключовою подією місії стала участь української делегації в другій конференції з ведення бізнесу в Україні «Розбудова безпеки України через модернізовану економіку», організовану Центром стратегічних і міжнародних досліджень (Center for Strategic and International Studies CSIS)). Ключові теми стосувалися військової й фінансової допомоги, інвестицій у критичні галузі, технологічних інновацій і структурних реформ, спрямованих на інтеграцію України до Європейського Союзу.

Конгресмени США підкреслили важливість військової і фінансової допомоги Україні, порівнюючи конфлікт із подіями перед Другою світовою війною. Стримування агресора і збереження міжнародної єдності визначені як пріоритети глобальної безпеки. Зі свого боку українські міські голови на одній із панелей закликали до інвестицій для реконструкції міст, наголошуючи на необхідності вже зараз створювати основу для економічного зростання через правові реформи і прозорі механізми.

Мер Вінниці Сергій Моргунов відмітив: «Ті, хто буде першим інвестором в Україну, отримають перевагу і кращі стартові позиції для ведення бізнесу. У Вінниці  є чотири індустріальні парки, готові для будівництва заводів, і ми вже чекаємо на нових інвесторів».

Приватні інвестиції у галузі, як-от житлове будівництво, інфраструктура, сільське господарство й енергетика, визнані важливими для швидкої відбудови країни. Роль технологічних рішень і оборонних інновацій, зокрема стартапів, що розробляють дрони та системи електронної боротьби, підкреслює потенціал України як важливого гравця на світовому ринку.

Питання сільського господарства й енергетики також стали центральними темами дискусії. Сільське господарство, як і раніше, залишається життєво важливою складовою української економіки, зокрема в контексті глобальної продовольчої безпеки. Програми, спрямовані на підтримку фермерів, як-от AGRI Ukraine Initiative, допомагають зберігати стійкість сектора під час війни, а підтримка енергетичної інфраструктури, яка є частою мішенню атак, була визнана критичною.

Конференція також підтвердила, що реформи в Україні мають бути спрямовані на інтеграцію з Європейським Союзом, оскільки це стане ключовим елементом відновлення. Спільні зусилля міжнародних партнерів, уряду й приватного сектору сприятимуть економічному розвитку і модернізації України.

«Реконструкція України має йти пліч-о-пліч з реформами, спрямованими на інтеграцію до ЄС. Всі зусилля мають бути спрямовані на те, щоб Україна стала частиною європейської спільноти, що стане вирішальним кроком для її економічного відновлення», — говорить Ерін МакКі, представниця Бюро з питань Європи та Євразії, USAID.

Відродження туристичної галузі і нові можливості

Окремим заходом місії стала дискусія з мерами українських міст і громад (Миколаїв, Бурштин, Івано-Франківська область і Опішня, Полтавська область) на тему «Стійкість і можливості для туристичної галузі України», яка була організована Міжнародним інститутом досліджень туризму при Університеті Джорджа Вашингтона разом з BDO в Україні. Учасники обговорювали подальший розвиток туристичної індустрії і різні варіанти туризму в Україні, які можуть приваблювати іноземних туристів, як-от темний туризм (підземний туризм і екскурсії до зон, які зазнали лиха від російської агресії), гастротуризм, інклюзивний і реабілітаційний туризм, зелений туризм, фермерський туризм, національний туризм та бізнес-туризм.

Незважаючи на те, що економіка країни страждає через відсутність туристів, українські інвестори вже починають будувати готелі в певних регіонах, що свідчить про їхню віру в перемогу й майбутнє туризму. Через діючі обмеження на виїзд, особливо для чоловіків, внутрішній туризм розвивається, і українські громади вбачають в ньому основу для розвитку майбутнього міжнародного туризму.

Хоча під час війни не очікується великого напливу туристів, різні регіони вже ведуть переговори щодо майбутніх міжнародних інвестицій у туристичний сектор України.

Окрім цього, на запрошення Ібрагіма Оста, який є професором Школи бізнесу Університету Джорджа Вашингтона, Віра Савченко провела змістовну сесію для студентів щодо підвищення стійкості й ефективності команди під час кризи, навівши реальні приклади з управління компанії за роки війни. Пані Віра розповіла про те, як адаптивні гнучкі практики і використання цифрових інструментів допомогли зберегти безперервність бізнесу та забезпечити виняткове обслуговування клієнтів в екстремальних умовах. Вона також відмітила про важливість лідерства в умовах кризи і вміння швидко приймати рішення, що допомагає не тільки зберегти бізнес, але й підтримувати колектив у складні часи. Коли в більшості країн світу обговорюють  і намагаються досягнути «Work-Life Balance» в Україні ми зберігаємо рівновагу завдяки «War-Life Balance». Було приємно бачити велику кількість запитань від студентів, тому сподіваємося, що стійкість українців буде для них прикладом цілеспрямованості та натхненням в подоланні власних викликів у майбутньому.

Зустрічі з представниками ООН, Архієпархії Нью-Йорка і Мерії Нью-Йорка для зміцнення міжнародної співпраці

Місія завершилася серією високорівневих зустрічей у Нью-Йорку, на яких обговорювалася співпраця з Іваною Живкович, помічницею Генерального секретаря ООН і директоркою Регіонального бюро для Європи і СНД у UNDP, а також з єпископом Крісом Шеріданом з Архієпархії Нью-Йорка. Також відбулася зустріч з Едвардом Мермельштейном, комісаром з міжнародних справ у мерії Нью-Йорка, який має українське коріння. Ці зустрічі були важливими для зміцнення міжнародних відносин і вивчення нових шляхів співпраці.

Віра Савченко підкреслила: «Міжнародне співробітництво є критично важливим для відновлення України. Ми вдячні за підтримку міжнародних партнерів, і сподіваємося на подальшу співпрацю у відбудові інфраструктури та регіонів, що найбільше постраждали від війни».

Українсько-американська торговельна місія «Rebirth of Ukraine» продемонструвала потужний потенціал для міжнародної співпраці і відновлення України. Протягом п’яти днів місії представники бізнесу, муніципалітетів і міжнародних організацій мали змогу обговорити критичні питання відновлення економіки, залучення інвестицій, реформ та інтеграції України до ЄС. На додаток до обговорення подальшої співпраці з міжнародними організаціями нашим колегам вдалося домовитися про подальшу роботу з представниками українських муніципалітетів і бізнесу. Пропонуємо кооперуватися й обговорювати подальші спільні проєкти, які допоможуть Україні на шляху відновлення. Зв’яжіться з нами для обговорення деталей.

Офіційні постачальники послуг