Unfortunately, your browser does not support our website's current technology. Please use Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox or Apple Safari.

УРА

Ви успішно зареєструвалися

BDO в Україні про нові законодавчі зміни щодо військових правопорушень і бронювання

BDO в Україні про нові законодавчі зміни щодо військових правопорушень і бронювання

Верховна Рада України та Кабінет Міністрів ухвалили ключові законодавчі ініціативи щодо військових правопорушень і бронювання, які мають важливе значення для правопорядку та національної безпеки.

Штрафи за порушення військових правил, встановлені Законом № 10379

9 травня 2024 року Верховна Рада України ухвалила в другому читанні законопроєкт № 10379 про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за військові правопорушення, згідно з яким штрафи суттєво збільшились.

Цей Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачають встановлення наступних розмірів штрафів:

1. За порушення правил військового обліку призовниками, військовозобов’язаними, резервістами (стаття 210 КУпАП):

  • У мирний час: від 3 400 до 5 100 гривень.
  • Повторно впродовж року: від 5 100 до 8 500 гривень.
  • В особливий період: від 17 000 до 25 500 гривень.

2. За порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію на посадових осіб (стаття 210-1 КУпАП):

  • У мирний час: від 5 100 до 8 500 гривень для громадян, від 17 000 до 25 500 гривень для посадових і юридичних осіб.
  • Повторно впродовж року: від 8 500 до 11 900 гривень для громадян, від 25 500 до 34 000 гривень для посадових і юридичних осіб.
  • В особливий період: від 17 000 до 25 500 гривень для громадян, зокрема за невиконання обов’язку з уточнення даних з 18.05.2024 протягом 60 днів, тобто до 17.07.2024, від 34 000 до 59 500 гривень для посадових і юридичних осіб.

Також встановлено, що адміністративне стягнення за вчинення в особливий період порушень правил військового обліку та мобілізації, може бути накладено протягом трьох місяців з дня його виявлення, але не пізніше одного року з дня його вчинення.

Слід зазначити, що за порушення, які були скоєні до набрання чинності законом, будуть застосовуватися старі розміри штрафів, тобто, за порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію, максимальний розмір штрафу становитиме 8 500 гривень, а вже за порушення, скоєні після набрання чинності законом, будуть застосовуватися нові підвищені розміри штрафів.

Варто зауважити, що в законопроєкті № 10379 містилась норма про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення кримінальної відповідальності за відмову від проходження медичного огляду. Проте в редакції до другого читання з проєкту виключено кримінальну відповідальність. З огляду на зазначене вище, саме кваліфіковане ведення військового обліку на підприємстві набуває ще більшої актуальності.

Збільшення строку бронювання на один місяць та інші зміни в порядку бронювання

На засіданні уряду 7 травня Кабмін затвердив постанову від 07.05.2024 № 516, якою продовжив строки відстрочок від призову, оформлені відповідно до постанови КМУ від 27.01.2023 № 76 «Деякі питання реалізації положень Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” щодо бронювання військовозобов’язаних на період мобілізації та на воєнний час» (далі — Порядок № 76).

Отже, для підприємств, у яких дія бронювання не закінчилася на день прийняття відповідного рішення (тобто станом на 7 травня 2024 року), дія броні продовжується автоматично на один місяць.

Крім того, внесено зміни до Порядку № 76 (постановою КМУ від 08.05.2024 № 520) щодо бронювання військовозобов’язаних за списком військовозобов’язаних під час дії воєнного стану.

Пропонують спростити процедуру бронювання шляхом покладення на Міноборони частини повноважень, які раніше виконував Генштаб:

  • розроблені органами державної влади, іншими державними органами списки військовозобов’язаних, які пропонуються до бронювання на період мобілізації та на воєнний час, направляти для розгляду та погодження відразу до Міноборони, а не до Генштабу
  • доведення рішення Мінекономіки щодо бронювання військовозобов’язаних до відома відповідних територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки.

Ці зміни важливий крок у забезпеченні ефективності військового управління та підвищенні рівня безпеки країни. Нові норми й процедури сприятимуть більш ефективному контролю за військовими обов’язками та забезпеченню національної оборони. Звертайтесь до фахівців BDO в Україні та будьте впевнені в надійній підтримці та професійному досвіді наших спеціалістів у сфері військового обліку.

Офіційні постачальники послуг