Unfortunately, your browser does not support our website's current technology. Please use Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox or Apple Safari.

УРА

Ви успішно зареєструвалися

«АрселорМіттал Кривий Ріг» заперечує проти вимог Держекоінспекції та готовий вступити у судовий процес

«АрселорМіттал Кривий Ріг» заперечує проти вимог Держекоінспекції та готовий вступити у судовий процес

Компанія АрселорМіттал виступає із запереченням проти вимог з боку Державної екологічної інспекції (ДЕІ). Компанія отримала всі необхідні дозволи для будівельних робіт на території нового хвостосховища «Третя карта», в тому числі від ДАБК і Геокадастру.

«Ми стурбовані постійними втручаннями у нашу виробничу діяльність, яку ведемо в суворій відповідності до норм українського законодавства. Свої інтереси та ділову репутацію компанія готова захищати в суді », - заявляє Артем Філіп'єв, заступник генерального директора з правових питань, питань взаємодії з державними органами та комунікацій «АрселорМіттал Кривий Ріг».

З урахуванням вимог Міністерства захисту навколишнього середовища і природних ресурсів, «АрселорМіттал Кривий Ріг» змушений вже в третій раз входити до процедури проведення оцінки впливу на навколишнє середовище, що само по собі не відповідає законодавчим нормам. Адже заплановане будівництво нового хвостосховища «Третя карта» визнано допустимим з боку держави ще у квітні 2020 року. Тоді ж на підставі отриманих дозвільних документів підприємство перейшло до підготовчих робіт у рамках майбутнього будівництва.

Минулого тижня голова ДЕІ Андрій Мальований заявив про вимогу припинення будівництва нового хвостосховища підприємства та подачі позовної заяви з боку інспекції. Претензії ДЕІ засновані на особливостях проведення додаткової оцінки впливу на довкілля (ОВД) проекту будівництва хвостосховища «Третя карта».

У вересні минулого року представники Держекоінспекції провели позапланову перевірку хвостосховища «Третя карта». У приписі, який підприємство отримало за підсумками перевірки, ДЕІ припустилася помилки, яка призвела до плутанини між двома об'єктами «АрселорМіттал Кривий Ріг», й, відповідно, до юридичної неоднозначності виконання припису.

У березні 2021 року ДЕІ здійснила ще одну перевірку хвостосховища «Третя карта». Підставою для подачі судового позову, про який заявив пан Мальований, став текст акту за підсумками цієї перевірки. У ньому була здійснена підміна формулювання на інший об'єкт і проведено аналіз його виконання з «виявленням» неіснуючих порушень.

Хронологія процедури отримання дозвільних документів з проекту будівництва хвостосховища «Третя карта»

• Квітень 2020 р. - отримано висновок з ОВД з проекту будівництва «Третя карта». При цьому не було встановлено жодних заборон щодо реалізації будівництва, запланована діяльність визнана допустимою.

• Серпень 2020 р. - «АрселорМіттал Кривий Ріг» подає Повідомлення про початок підготовчих робіт, після чого стартують роботи із зняття родючого шару ґрунту на території майбутнього будівництва. Ці землі зарезервували для промислових потреб ще у 1999 р. тоді ще для "Криворіжсталі" та Південного гірничо-збагачувального комбінату. В даний час діяльність здійснюється на підставі отриманих дозвільних документів від головного управління геокадастру в Дніпропетровській області.

• Вересень 2020 р. - на підприємстві проходить позапланова перевірка Державної екологічної інспекції з видачею припису «здійснити додаткову оцінку впливу на навколишнє середовище до 23 лютого 2021 р.». На цьому етапі компанія вже має дозвільні документи на проведення підготовчих робіт в рамках проекту від ДАБК і Геокадастр.

• Грудень 2020 р. - відповідно до встановленої законом процедури «АрселорМіттал Кривий Ріг» отримав дозвіл на виконання будівельних робіт. При цьому компанія здійснила додаткову оцінку компонентів довкілля та розмістила необхідні звітні дослідження в Єдиному Реєстрі з ОВД. Таким чином, були виконані вимоги висновку з ОВД відповідно до законодавства України.

• Березень 2021 р. - Держекоінспекція Придніпровського округу подала позовну заяву до суду про невиконання в строк припису, виданого інспекторами під час позапланової перевірки 4-18 березня. «АрселорМіттал Кривий Ріг» готовий вступити до судового процесу для захисту своїх інтересів.

Довідка:

Наразі «АрселорМіттал Кривий Ріг» експлуатує хвостосховища «Миролюбівка», «Об'єднане. Четверта карта», а також проводить реконструкцію «Центрального». Однак ці гідротехнічні споруди вже практично досягли своєї межі у нарощуванні дамб обвалування, що призвело до необхідності створити нову ємність для складування відходів. «Третя карта» буде вводитися в експлуатацію паралельно із завершенням зашламлення хвостосховищ «Об'єднане. Четверта карта», «Миролюбівка» і першої черги «Центрального». Тому сукупний вплив шламового господарства гірничого департаменту підприємства на атмосферне середовище зменшиться.

Новий технологічний об'єкт буде зведений з урахуванням міжнародних і державних стандартів - з використанням сучасних технологій, сертифікованого обладнання та матеріалів, які мінімізують техногенне навантаження на прилеглі території. По всій чаші хвостосховища буде покладений протифільтраційний екран з бентонітового матеріалу, який практично повністю виключає проникнення технічної води до підземних водоносних горизонтів.

Для зменшення впливу об'єкта на навколишнє середовище підприємство забезпечить виконання природоохоронних заходів: пилопригнічення поверхонь хвостових відкладень і укосів дамб, охорону та раціональне використання водних і земельних ресурсів, висадку захисної лісосмуги вздовж кордону земельного відводу, моніторинг стану навколишнього середовища.

Офіційні постачальники послуг