Unfortunately, your browser does not support our website's current technology. Please use Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox or Apple Safari.

УРА

Ви успішно зареєструвалися

«АрселорМіттал Кривий Ріг» наполягає на прозорому механізмі вирішення податкових спорів у досудовому порядку

Керівництво «АрселорМіттал Кривий Ріг» узяло участь у круглому столі, організованому Американською торговельною палатою в Україні. Зустріч була присвячена проблемним питанням бізнесу у взаємодії із податковими органами. Окрім компаній-членів палати до обговорення також долучилися представники Міністерства фінансів України і Державної податкової служби України.

Від імені «АрселорМіттал Кривий Ріг» своїм баченням проблемних питань для бізнесу з експертами поділився Артем Філіп’єв, заступник генерального директора з правових питань, питань взаємодії з державними органами та комунікацій. Це, в першу чергу, безпідставні порушення кримінальних проваджень різними правоохоронними органами, у тому числі, з боку СБУ за статтею 212 ККУ («Ухилення від сплати податків, зборів …»). Відповідно до законодавства та судової практики, неузгоджені суми податкових зобов’язань, наприклад ті, які знаходяться в стадії судового оскарження, не можуть бути підставою для відкриття кримінальних проваджень за цією статтею, оскільки відсутній склад злочину. Такої ж позиції, зокрема, у своїх системних рекомендаціях дотримується і незалежна інституція – Рада бізнес-омбудсмена.

Окрім того, Артем Філіп’єв звернув увагу на необхідності збереження незалежної процедури адміністративного оскарження донарахувань у результаті проведених податкових перевірок. Це доступний та прозорий спосіб урегулювання спорів в досудовому порядку, що економить час і кошти на судові провадження не лише бізнесу, а й державним органами влади.

Артем Філіп’єв, заступник генерального директора з правових питань, питань взаємодії з державними органами та комунікацій «АрселорМіттал Кривий Ріг»:

- На жаль, нещодавно на території «АрселорМіттал Кривий Ріг» знову проходили слідчі дії СБУ, що викликали активне обговорення у ЗМІ і серед експертів. Дане кримінальне провадження щодо ухилення від сплати податків є необґрунтованим і підлягає закриттю за відсутності складу злочину. А підслідність цього провадження СБУ, органу, який має займатись попередженням загроз національній безпеці, мінімум, викликає подив і шкодить не лише бізнесу компанії, а й в цілому інвестиційній привабливості країни. Міжнародні партнери України поінформовані про деталі цієї справи і вже висловлюють своє занепокоєння у комунікаціях із Урядом. Це невчасний і неоптимістичний сингал напередодні цьогорічного Україно-Німецького форуму у Берліні і Всесвітнього економічного форуму у Сінгапурі, де Україна традиційно заохочує іноземні інвестиції.

Офіційні постачальники послуг