Unfortunately, your browser does not support our website's current technology. Please use Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox or Apple Safari.

УРА

Ви успішно зареєструвалися

«АрселорМіттал Кривий Ріг» готовий оскаржити претензію Держекоінспекції на 450 мільйонів гривень в суді

Кривий Ріг, 17 вересня 2021 р. Свіжа претензія Держекоінспекції (ДЕІ) до «АрселорМіттал Кривий Ріг» – черговий приклад того, як контролюючий орган, спекулюючи на громадській думці, висуває невиправдані звинувачення і розрахунки збитків, начебто завданих довкіллю. Понад 450 міліонів гривень «штрафу» – за те, що металургійне підприємство на власній, спеціально виокремленій території розміщує шлами, які є побічним продуктом агломераційного виробництва і потім повторно використовуються у виробництві агломерату. Це стандартна виробнича технологія для усієї гірничо-металургійної галузі, і «АрселорМіттал Кривий Ріг» не є винятком.

Шламовий майданчик підприємства – це радянський спадок, який отримав новий власник у 2005 році під час купівлі активу. «Криворіжсталь» мала погоджену технологічну схему складування шламів на конкретній ділянці підприємства, і це не шкодило навколишньому середовищу. «АрселорМіттал Кривий Ріг» і зараз користується цією технологією, швидко переробляючи шлами на потужностях аглофабрики метвиробництва, не допускаючи надмірного накопичення відходів. На жаль, ситуація почала погіршуватися цього року, поки аглофабрика простоювала, а підприємство впродовж п’яти місяців очікувало дозволу на її роботу від держорганів.

Представники ДЕІ проводили планову перевірку на території «АрселорМіттал Кривий Ріг» у квітні 2021 року. У документах, надісланих підприємству, вони посилаються на дані безкоштовного сервісу Google Maps.

«В погрозі все новими штрафами та в нескінченних позапланових перевірках з боку ДЕІ ми вбачаємо беззаперечний тиск на бізнес», – говорить Артем Філіп’єв, директор з адміністративних питань «АрселорМіттал Кривий Ріг». – «Cвою правоту ми готові відстоювати у суді. Коли перевірчий орган зловживає довірою суспільства та ставить під загрозу інвестиційний клімат, він гальмує не тільки економічний розвиток країни, а й модернізацію виробництва, яка поліпшила б стан довкілля».

Офіційні постачальники послуг