Unfortunately, your browser does not support our website's current technology. Please use Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox or Apple Safari.

УРА

Ви успішно зареєструвалися

Американська торговельна палата закликає Парламент та Уряд продовжити можливість митного оформлення товарів без їх пред’явлення митниці оформлення після 7 листопада 2023 року

Американська торговельна палата закликає Парламент та Уряд продовжити можливість митного оформлення товарів без їх пред’явлення митниці оформлення після 7 листопада 2023 року

Американська торговельна палати в Україні закликає Парламент та Уряд розглянути та підтримати надані компаніями-членами пропозиції щодо внесення змін до Митного кодексу України (МКУ) для забезпечення умов безперебійного та вчасного митного оформлення й вжити заходів для попередження виникнення можливих негативних наслідків.

Відповідно до запланованих змін до МКУ, з 07.11.2023 р. втратять чинність норми, що передбачають можливість митного оформлення товарів без їх пред’явлення митниці оформлення. На думку експертів компаній-членів Палати, за даних обставин скасування дії спрощень (декларація ЕА та «експорт без терміналу») у листопаді 2023 року призведе виключно до збільшення фінансових та адміністративних витрат бізнесу, утворення черг на митних терміналах (особливо у західних регіонах країни) та відповідне збільшення безпекових ризиків, а також зайвого навантаження на інспекторів митниці.

Наявність можливості отримувати та відправляти товари, не заїжджаючи на приватний митний термінал, дозволила бізнесу зменшити негативну дію низки факторів в умовах воєнного часу в тому числі:

  1. безпекові ризики, пов’язані з накопиченням транспортних засобів з товарами у зонах митного контролю під час ракетних обстрілів;
  2. перерви у роботі митниці та контролюючих органів під час повітряних тривог;
  3. переорієнтація товарних потоків/релокація бізнесу у зв’язку з військовою загрозою та окупацією;
  4. тривалі відключення електроенергії в осіннє-зимовий сезон, коли значна частина виробничих підприємств у кращому випадку мала змогу працювати тільки вночі, у той час як митниця працює вдень.

На жаль, практично всі перераховані вище негативні фактори з великою долею ймовірності можуть зберегтися і після 07.11.2023 р., коли національні митні спрощення перестануть діяти, а кількість українських підприємств, які отримали нові митні спрощення європейського зразка (або вже подали заяву на їх отримання), продовжує залишатися вкрай незначною.

Офіційні постачальники послуг