Unfortunately, your browser does not support our website's current technology. Please use Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox or Apple Safari.

УРА

Ви успішно зареєструвалися

Американська торговельна палата закликає народних депутатів якнайшвидше прийняти законопроект №10207 задля успішної весняної посівної кампанії 2024

Американська торговельна палата закликає народних депутатів якнайшвидше прийняти законопроект №10207 задля успішної весняної посівної кампанії 2024

Американська торговельна палата в Україні (Палата) підтримує проект Закону №10207 «Про внесення змін до деяких законів України щодо поводження з пестицидами і агрохімікатами в Україні» (законопроект №10207) та закликає народних депутатів проголосувати за його якнайшвидше прийняття за основу та в цілому.

Ця законодавча ініціатива сприятиме успішному проведенню весняної посівної кампанії 2024 року, підвищенню ефективності та прозорості процедури державної реєстрації засобів захисту рослин (ЗЗР), а також дозволить запровадити вимоги щодо маркування ЗЗР компетентним органом.

Станом на сьогодні існує невідповідність у регулюванні етикеток для маркування ЗЗР. Зокрема, відсутність затвердженого формату етикетки створює значний ризик дефіциту таких продуктів та можливі затримки їх імпорту та виробництва. Нинішня ситуація ставить під загрозу національну продовольчу безпеку, оскільки бізнес стикається із згаданими затримками перед весняною посівною кампанією 2024 року. Також, це може негативно вплинути на якість та обсяги майбутнього врожаю, а також на показники безпечності зерна.

Законопроект №10207 має на меті вдосконалення правового регулювання у сфері поводження з ЗЗР для усунення вищезазначених ризиків та неузгодженостей шляхом внесення наступних змін:

  • уповноважити центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони навколишнього природного середовища, затверджувати форми та зміст етикеток пестицидів і агрохімікатів;
  • надати перехідний період у 8 місяців задля приведення етикеток пестицидів і агрохімікатів у відповідність до вимог Закону України «Про пестициди і агрохімікати»;
  • усунути юридичну колізію, яка має місце на сьогодні, коли, з одного боку, компетентний орган влади не може встановити чіткі вимоги до етикетки пестицидів і агрохімікатів у зв’язку з відсутністю відповідних повноважень, а з іншого – представники бізнесу не можуть виконати зобов’язання щодо зміни етикеток у зв’язку з відсутністю як чітких вимог регулятора, так і зрозумілого перехідного механізму.

Компанії-члени Американської торговельної палати в Україні підтримують проект Закону №10207 та закликають Парламент якнайшвидше його прийняти.

Читайте також

Офіційні постачальники послуг