Unfortunately, your browser does not support our website's current technology. Please use Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox or Apple Safari.

УРА

Ви успішно зареєструвалися

Американська торговельна палата вкотре закликає до реальної боротьби з тіньовою економікою, адже бізнес потребує відчутних результатів

Американська торговельна палата вкотре закликає до реальної боротьби з тіньовою економікою, адже бізнес потребує відчутних результатів

Американська торговельна палата в Україні (Палата) вкотре закликає до активних дій задля боротьби з тіньовою економікою, яка в окремих галузях сягнула рекордних показників, і вважає, що Уряд України має визначитися з чемпіоном, який очолить цю боротьбу та покаже реальні результати.

Експерти компаній-членів Палати вже тривалий час працюють над приверненням уваги державних та, особливо, правоохоронних органів до зростаючої проблеми тіньової економіки. Негативна тенденція зростання частки тіньового ринку тютюнових виробів, яка спостерігається протягом останніх декількох років, заподіює значну шкоду державі та законному бізнесу, адже відбувається спотворення конкуренції, а Державний бюджет під час війни втрачає від недоотриманих податків. У 2023 році експерти KANTAR Україна оцінили суму несплачених податків лише від ринку нелегальних тютюнових виробів у бюджет України у 23.5 млрд грн (610 млн доларів США). У той час як в Україні другий рік триває повномасштабна війна, ці кошти могли б бути використані для посилення її обороноздатності. Наприклад, за ці кошти можна було б придбати 20 винищувачів F-16.

Минулого року бізнес-спільнота не побачила ефективної боротьби із тіньовою економікою, особливо на прикладі нелегального тютюнового ринку. Це становить значну загрозу економічній безпеці країни та потребує невідкладних та скоординованих дій.

Будь-який орган в воюючій країні має працювати. Позиція Палати чітка – треба переходити від слів до дій та докласти максимальних зусиль для того, щоб наповнити держбюджет, встановити довіру з бізнесом, залучити інвестиції та налагодити співпрацю з міжнародними партнерами. Палата переконана, що варто сфокусуватися на тому, щоб гроші йшли в державу. Це реально зробити лише тоді, коли відповідальний правоохоронний орган є дійсно працюючим, має належні ресурси та готовий очолити боротьбу з тіньовою економікою в Україні.

Читайте також

Офіційні постачальники послуг