Unfortunately, your browser does not support our website's current technology. Please use Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox or Apple Safari.

УРА

Ви успішно зареєструвалися

Американська торговельна палата закликає забезпечити безперебійну та послідовну роботу Державного експертного центру МОЗ України

Американська торговельна палата закликає забезпечити безперебійну та послідовну роботу Державного експертного центру МОЗ України

Американська торговельна палата в Україні (Палата) стурбована відсутністю рішення щодо забезпечення безперервності та послідовності в управлінні Державним експертним центром МОЗ України (ДЕЦ).

ДЕЦ – державний експертний орган, головним завданням якого є забезпечення  обґрунтування дозволу до медичного застосування виключно якісних, ефективних та безпечних лікарських засобів, зокрема через проведення експертизи матеріалів лікарських засобів з метою їх подальшої реєстрації в Україні.

Безперервна, послідовна, прозора та ефективна робота цього державного органу має стратегічне значення для національної безпеки України в умовах пандемії коронавірусної інфекції (COVID-19), та забезпечення хворих життєво необхідними ліками. ДЕЦ відведена значуща роль у запровадженні високоефективних інструментів доступу до інноваційних ліків шляхом реалізації оцінки медичних технологій та договорів керованого доступу.

Призупинення, перебої в роботі чи відтермінування важливих рішень, покладених на ДЕЦ, спричинені будь-якими чинниками, приведуть до:

  • колапсу експертизи лікарських засобів для профілактики та лікування COVID-19;
  • зриву проектів з клінічних досліджень, до яких залучені важкохворі пацієнти;
  • втрати досягнень та можливостей розширення доступу до високоефективних інноваційних лікарських засобів та медичних виробів;
  • нівелювання зусиль та роботи над інвестиційною привабливістю України в сфері охорони здоров’я.

Зміна керівництва ДЕЦ у такий складний час та, як наслідок, зміна курсу роботи державного експертного органу матиме значний дестабілізаційний вплив на процеси медичної реформи, формування ефективних механізмів забезпечення громадян ефективними та безпечними лікарськими засобами та медичними виробами, а також проведення важливих клінічних досліджень.

На думку компаній-членів Палати за останні роки робота ДЕЦ відрізнялась прозорістю реєстраційних процедур, відкритістю до їх покращення, зокрема, за рахунок імплементації електронних рішень. Також відбувався конструктивний діалог з представниками виробників лікарських засобів та медичних виробів з метою пошуку збалансованих рішень. Ефективна оптимізація робочих процесів, високий рівень експертизи та готовність до впровадження нових механізмів забезпечення доступу до інноваційних препаратів також була оцінена бізнес-спільнотою.

Американська торговельна палата в Україні закликає Прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля та Міністра охорони здоров'я України Максима Степанова забезпечити безперебійну та послідовну роботу Державного експертного центру МОЗ України.

Офіційні постачальники послуг