Unfortunately, your browser does not support our website's current technology. Please use Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox or Apple Safari.

УРА

Ви успішно зареєструвалися

Американська торговельна палата в Україні закликає народних депутатів підтримати законопроект №2042

Американська торговельна палата в Україні закликає народних депутатів підтримати законопроект №2042

Американська торговельна палата в Україні (Палата) закликає депутатів Верховної Ради України підтримати законопроект №2042 «Про внесення змін до деяких законів України щодо доступу до інфраструктури об'єктів будівництва, транспорту, електроенергетики» від 03.09.2019 року. Законопроект розроблено за участі компаній-членів Палати з метою створення сприятливих умов для розташування технічних засобів електронних комунікацій та надання послуг споживачам операторами електронних комунікаційних послуг та посилення відповідальності за невиконання відповідного законодавства.

В Україні більше трьох років тому був прийнятий важливий для операторів зв'язку Закон №1834-VIII «Про доступ до об'єктів інфраструктури» (Закон). Закон був прийнятий з метою створення нового правового механізму, який би встановлював для всього телеком ринку зрозумілу, чесну і прозору методологію для визначення розміру плати за доступ до інфраструктури. Уряд затвердив усі необхідні підзаконні акти та методики для того, аби Закон міг бути повноцінно реалізований. За інформацією компаній-членів Палати, існують окремі випадки початку застосування норм Закону приватними балансоутримувачами, однак, в контексті доступу операторів до об'єктів комунальної та державної інфраструктури Закон не працює. Це викликано тим, що органи місцевого самоврядування не приймають окремі рішення, які б уповноважували місцеві комунальні підприємства почати працювати з операторами відповідно до нового законодавства про доступ. Відсутність таких рішень дозволяє балансоутримувачам ігнорувати положення Закону про доступ та наполягати на продовженні співпраці з операторами згідно з Законом про оренду майна.

Таким чином, створюються штучні перепони для виконання Указу Президента №497/2019 та реалізації операторами телекомунікацій масштабного інфраструктурного проекту з забезпечення максимального покриття території України мобільним зв’язком. Зокрема, представники компаній-членів Палати інформують, що обмеження доступу операторів до певних об’єктів інфраструктури в першу чергу негативно впливає на громадян - споживачів електронних комунікаційних послуг, та, як наслідок, спотворює конкуренцію, провокує монопольні прояви на ринку послуг з доступу до інфраструктури.

З метою врегулювання зазначеної ситуації Американська торговельна палата в Україні закликає депутатів Верховної Ради України підтримати законопроект №2042 у другому читанні, адже це особливо важливо в контексті реалізації подальших кроків щодо цифровізації України.

Офіційні постачальники послуг