Unfortunately, your browser does not support our website's current technology. Please use Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox or Apple Safari.

УРА

Ви успішно зареєструвалися

Американська торговельна палата в Україні вимагає справедливого ставлення до міжнародних інвесторів

Американська торговельна палата в Україні вимагає справедливого ставлення до міжнародних інвесторів

Американська торговельна палата в Україні (Палата) стурбована упередженим та несправедливим ставленням до іноземних інвесторів в Україні, що може призвести до розгляду справи в рамках міжнародного арбітражу.

Компанії-члени Палати, міжнародні виробники, які створили тисячі робочих місць та роблять значний внесок до Державного бюджету, вважають необґрунтованим накладення Антимонопольним комітетом України (АМКУ) штрафних санкцій за, начебто, антиконкурентні узгоджені дії міжнародних компаній (рішення АМКУ № 697-р від 10.10.2019 р.) на міжнародні компанії ПрАТ «А/Т тютюнова компанія «В.А.Т. – Прилуки», АТ «Джей Ті Інтернешнл Компані Україна», ПЗІІ «Імперіал Тобако Юкрейн», ПрАТ «Філіп Морріс Україна» та їх дистрибуційні афілійовані компанії.

Наразі компанії-члени Палати оскаржують це рішення в судовому порядку. Палата наголошує на необхідності прозорого та справедливого розгляду справ, адже компанії стурбовані, що вони не отримали в повній мірі доступу до доказів, на яких базуються звинувачення АМКУ, а також тим, що під час судового процесу аргументам представників компаній не приділялось достатньої уваги.

Разом з тим, за інформацією компаній, держава не ініціює проведення переговорів для вирішення цього питання, а державні органи влади не вживають передбачених законодавством заходів після отримання претензії від іноземного інвестора.

Компанії вже зазнали значних втрат – як фінансових, так і репутаційних. Наразі дві групи міжнародних тютюнових компаній уже подали Україні повідомлення про захист своїх прав як іноземних інвесторів шляхом арбітражу, а ще дві компанії розглядають можливість подати такі повідомлення найближчим часом. За відсутності оперативного розв’язання цієї проблеми шляхом переговорів з державними органами України, ці спори розглядатимуть міжнародні органи з вирішення інвестиційних спорів, а стороною спору буде вже не АМКУ, а держава Україна. Подібні резонансні спори зазвичай привертають велику увагу міжнародної спільноти та можуть вкрай негативно відобразитись на іміджі України серед іноземних інвесторів.

Американська торговельна палата в Україні закликає Уряд України відреагувати належним чином на ініційовані міжнародними інвесторами із США, Великобританії, Швейцарії та Нідерландів Повідомлення про інвестиційний спір із державою Україна щодо рішення АМКУ та неупереджено підійти до розгляду порушеного питання із дотриманням українського законодавства та міжнародних договорів.

Швидке, прозоре та справедливе розв’язання ситуації допоможе зберегти ділові відносини між стратегічними інвесторами та державою, не завдати шкоди репутації та інвестиційному клімату України, та уникнути втрат для Державного бюджету.

Офіційні постачальники послуг