Unfortunately, your browser does not support our website's current technology. Please use Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox or Apple Safari.

УРА

Ви успішно зареєструвалися

95% компаній-членів Палати планують продовжити діяльність в Україні в 3-4 кварталах 2022 року– результати останнього опитування Американської торговельної палати в Україні

95% компаній-членів Палати планують продовжити діяльність в Україні в 3-4 кварталах 2022 року– результати останнього опитування Американської торговельної палати в Україні

Американська торговельна палата в Україні (Палата) презентує результати опитування «Ведення бізнесу після 120 днів війни в Україні». Опитування мало на меті допомогти оцінити поточний стан бізнесу та визначити ключові виклики з якими стикаються компанії, а також отримати прогноз щодо майбутнього ведення бізнесу компаніями в Україні.

Незважаючи на продовження повномасштабної війни, компанії продовжують вести бізнес в Україні. 60% компаній-членів Палати повністю функціонують, 34% продовжують функціонувати частково. Серед компаній, які продовжують вести бізнес: 70% – надають послуги, 46% – імпортують товари, 36% – мають достатню кількість клієнтів/замовлень, 25% – виробляють товари, та 14% – експортують товари. 5% компаній довелося призупинити діяльність, 1% довелося повністю припинити діяльність.

Компанії-члени Палати продовжують виплачувати заробітну плату після 120 днів війни в Україні. 57% компаній виплачують заробітну плату в повному обсязі та надають додаткову допомогу, 25% виплачують заробітну плату в повному обсязі, 16% – частково скоротили заробітну плату. Лише 2% компаній зовсім не можуть платити заробітну плату.

Безпека та захист співробітників (81%), логістика та транспортування (55%), спад діяльності партнерів (38%), експортно-імпортні операції (36%), відсутність клієнтів/замовлень (28%) були визначені представниками бізнесу як топ-5 найбільших викликів для їх організацій зараз.

25% респондентів відзначили, що заводи/фабрики/потужності/склади/офіси їх компаній були пошкоджені: 65% мають незначні ушкодження, 35% мають невиправні ушкодження. 7% зазначили, що їх активи досі знаходяться під окупацією. 63% компаній-членів Палати не зазнали жодних ушкоджень під час війни.

Найскладнішим питанням опитування було питання безпеки та захищеності працівників. 70% респондентів зазначили, що всі співробітники їх компаній у безпеці. На жаль, були й болісні цифри: у 16% компаній були випадки отримання поранень співробітниками (59 людей) та у 15% компаній були випадки смерті співробітників (42 людини).

Представників компаній-членів Палати попросили порівняти поточну бізнес-активність їх організацій з довоєнною. 34% представників компаній-членів оцінили бізнес-активність своїх організацій на рівні 50-70% від довоєнної, 30% – на рівні 25-50% від довоєнної, 22% – на рівні 70-80% від довоєнної. 8% компаній-членів довелось повністю (або майже повністю) зупинити діяльність. 2% респондентів зазначили, що бізнес-активність їх організацій є вищою ніж до війни.

Компанії-члени Палати готові брати активну участь у відбудові економіки України після війни надаючи професійну експертизу (в т.ч. в рамках робочих груп при Національній раді з питань відновлення України від наслідків війни) – 62%, створюючи робочі місця для українців – 53% та збільшуючи обсяг інвестицій – 42%. Серед інших варіантів участі: виконуючи роботу/проекти на безоплатній основі – 38%, відкриваючи нові виробничі потужності та офіси – 22%, відновлюючи пошкоджені бізнес-активи – 21%, та роблячи донації в фонди відновлення (включно з ініціативою United24) – 20%.

Палата також попросила компанії розповісти про їх плани щодо ведення бізнесу в Україні у 3-4 кварталах 2022 року. 95% компаній-членів Палати планують продовжувати свою діяльність: 94% – продовжуватимуть діяльність з урахуванням умов воєнного стану, 34% – мають намір скоротити витрати, 23% – планують запустити нові послуги/напрями діяльності, 22% – будуть шукати клієнтів поза межами України. 4% респондентів планують зменшити діяльність в Україні.

Щодо прогнозу ведення бізнесу в 2023 році, переважна більшість бізнес-спільноти (70%) планує продовжити свою діяльність в Україні. У той же час, 22% планують переглянути та розширити діяльність, 2% – переглянути та скоротити діяльність, 1% – зупинити діяльність.

В опитуванні, яке проводилося з 9 по 21 червня 2022 року, взяли участь 127 керівників та топ-менеджерів компаній-членів Палати. 70% респондентів опитування – це керівники компаній, 30% – топ-менеджери.

Андрій Гундер, Президент Американської торговельної палати в Україні, сказав: «Після 120 днів війни 60% компаній-членів Палати повністю функціонують, 34% - продовжують функціонувати частково. Незважаючи на виклики, руйнування, смерті, та невизначеність, яку принесла жорстока війна росії, українська бізнес-спільнота продовжує демонструвати хоробрість, єдність, та стійкість, забезпечуючи українців робочими місцями та підтримуючи  економіку України. Крім того, за результатами опитування, 70% бізнес-спільноти планують продовжити свою діяльність в Україні в 2023 році. Це дає нам позитивний сигнал для швидкої відбудови України після її перемоги.»

Детальні результати дослідження.

Довідка про Американську торговельну палату в Україні:

Американська торговельна палата в Україні (Палата) є найвпливовішою міжнародною бізнес-асоціацією, яка служить компаніям-членам в Україні з 1992 року, представляючи американські, міжнародні та українські компанії, які інвестували понад 50 млрд доларів в Україну та залишаються вірними країні й зараз, під час війни. Більше інформації можна знайти за посиланням https://chamber.ua/ та на сторінці Doing Business with Ukrainians спрямованій на заохочення американських та світових міжнародних компаній підтримувати український бізнес та наймати українські таланти.

Офіційні постачальники послуг