Unfortunately, your browser does not support our website's current technology. Please use Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox or Apple Safari.

УРА

Ви успішно зареєструвалися

94% компаній-членів Палати вважають, що можливий зимовий блекаут не завадить Україні виграти війну. 95% переконані, що росія повинна виплачувати репарації Україні – результати останнього опитування Американської торговельної палати в Україні

94% компаній-членів Палати вважають, що можливий зимовий блекаут не завадить Україні виграти війну. 95% переконані, що росія повинна виплачувати репарації Україні – результати останнього опитування Американської торговельної палати в Україні

8 грудня 2022 року

Сьогодні Американська торговельна палата в Україні (Палата) презентує результати останнього опитування «Бізнес-клімат в Україні: річний зріз». Після більш ніж 288 днів війни, 70% компаній-членів Палати повністю функціонують, та 30% продовжують функціонувати частково. 98% компаній-членів Палати планують продовжувати діяльність в Україні в 2023 році.

94% представників бізнес-спільноти вважають, що можливий зимовий блекаут не завадить Україні виграти війну. 95% переконані, що росія повинна виплачувати репарації Україні.

Респонденти опитування: 122 керівники та топ-менеджери компаній-членів Палати. Опитування проводилося у період з 28 листопада по 7 грудня  2022 року. 75%  опитаних – це керівники компаній, 25% – топ-менеджери.

Компанії-члени Палати продовжують виплачувати заробітну плату після майже 10 місяців війни. 88% компаній виплачують заробітну плату в повному обсязі, 9% – скоротили заробітну плату. Лише 1% компаній зовсім не можуть платити заробітну плату.

31% респондентів відзначили, що заводи/фабрики/потужності/склади/офіси їх компаній були пошкоджені: 71% мають незначні ушкодження, 29% мають невиправні ушкодження. 66% компаній-членів Палати не зазнали жодних ушкоджень після майже 10 місяців війни.

Найскладнішим питанням опитування було питання безпеки та захищеності працівників. 59% респондентів зазначили, що всі співробітники їх компаній у безпеці. На жаль, були й болісні цифри: у 20% компаній були випадки отримання поранень співробітниками та у 19% компаній були випадки смерті співробітників.

96% компаній-членів Палати зазначили, що їх організації продовжують підтримувати гуманітарний рух.

Найбільші виклики з якими наразі доводиться стикатися компаніям: нестабільне енерго-, водо- та теплопостачання, проблеми зі зв'язком (87%), безпека та захист співробітників (74%), логістика та транспортування (43%), спад діяльності партнерів (32%), та відсутність клієнтів/замовлень (22%).

Представників бізнес-спільноти запитали про початок післявоєнної відбудови та реконструкції України. 57% респондентів вважать що відбудова розпочнеться у 2023 році; 31% опитаних – у 2024 році, 6% – у 2025 році.

Андрій Гундер, Президент Американської торговельної палати в Україні, сказав: «Бізнес стійкий, гнучкий і готовий. Готовий відбудовувати, інвестувати та зростати. 95% компаній переконані, що росія повинна виплачувати репарації Україні. Найбільшим викликом  для бізнес-спільноти наразі є нестабільне енерго-, водо- та теплопостачання, проблеми зі зв'язком. Проте, 94% представників бізнесу вважають, що можливий зимовий блекаут не завадить Україні виграти війну. Я надзвичайно вдячний усім видатним керівникам компаній-членів Палати за те, що вони вірять і працюють в Україні, ставлять амбітні цілі на 2023 рік та готуються інвестувати у відбудову нашої відважної України».

Детальні результати опитування доступні за посиланням.


Довідка про Американську торговельну палату в Україні:

Американська торговельна палата в Україні (Палата) є найвпливовішою міжнародною бізнес-асоціацією, яка служить 600+ компаніям-членам в Україні з 1992 року, доносить об’єднаний голос американських, міжнародних та українських компаній, які інвестували більше 50 млрд доларів в Україну та залишаються вірними країні й зараз, під час війни. Більше інформації можна знайти за посиланням та ознайомившись з детальним Щорічним звітом Палати 2022.

Офіційні постачальники послуг