Unfortunately, your browser does not support our website's current technology. Please use Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox or Apple Safari.

УРА

Ви успішно зареєструвалися

У Києві відбулася презентація результатів дослідження «Оподаткування мобільного зв’язку в Україні»

У Києві відбулася презентація результатів дослідження «Оподаткування мобільного зв’язку в Україні»

ПЕРЕТВОРЕННЯ ОПОДАТКУВАННЯ ДЛЯ ГАЛУЗІ МОБІЛЬНОГО ЗВЯЗКУ

В ІНСТРУМЕНТИ ДЛЯ ЗРОСТАННЯ

Три шляхи до збільшення робочих місць, інвестицій та покриття

Київ, 24 вересня, 2020 року

Україна могла б зробити сміливі кроки до економічного відновлення, підключення шкіл до Інтернету та вступу до Європейського Союзу, просто знизивши податки та збори за мобільний зв'язок, згідно з опублікованим сьогодні дослідженням Асоціації GSMA.

Україна могла б створити до 14 500 робочих місць, збільшити інвестиції у бізнес до 462 млн дол. США та додати до 1,3 млн унікальних абонентів, якщо Уряд зменшить податки та збори для галузі мобільного зв’язку, щоб конкурувати з Європейським Союзом.

Покращення якості покриття також дозволить Україні виконати свої обіцянки щодо більшої прозорості - за допомогою програмного забезпечення для мобільної ідентифікації - та досягненню Цілей сталого розвитку ООН.

Наразі, сума податкових та інших платежів, які здійснює галузь мобільного зв'язку України, становить 35% від загальних доходів ринку, що значно перевищує розмір податкового навантаження в Європейському Союзі (21% від доходів ринку). Маючи таке високе податкове навантаження та найнижчий у світі середній дохід на користувача, мобільному сектору України буде важко досягти цілей уряду у галузі мобільного зв’язку щодо прозорості, підключення шкіл до якісного інтернету та охоплення сільських територій.

«Три оператори України інвестували майже 800 млн дол. США у розгортання мереж 4G та досягли 80% покриття за останні два роки. Без такого зв’язку ця економічна рецесія була б гіршою», - зазначив Даніель Патакі, віце-президент GSMA з питань стратегічного розвитку та регулювання та керівник Європи, Росії та СНД. «Проте досі немає доступу до Інтернету приблизно в 40% шкіл та лікарень та 92% бібліотек. Щоб зменшити ці прогалини та забезпечити економічне зростання в турборежимі, Україна повинна зробити мобільну галузь більш конкурентоспроможною та привабливою для інвесторів".

Дослідження, проведене EY, презентує три сценарії збільшення загальної суми надходжень податків, зайнятості та покриття шляхом зменшення регуляторних зборів та впровадження податкового кредиту з ПДВ на експорт мобільних послуг.

Так, відповідно до одного з сценаріїв, повернення кредиту з ПДВ на експорт мобільних послуг було б можливе з 2021 року. Уряд вже планує ввести ці зміни до вересня 2022 року в рамках виконання Угоди про Асоціацію.

Два інші сценарії оцінюють переваги виключення індексації рентної плати за користування радіочастотним ресурсом та скасування плати за радіочастотний моніторинг, а також зниження плати за користування радіочастотним ресурсом на 50% під час розгортання мережі 4G.

Минулого року уряд України та мобільні оператори (АТ "Київстар", Lifecell, Vodafone) підписали Меморандум про взаєморозуміння, щоб збільшити покриття 4G та 5G. Запропонована сьогодні податкова реформа може стати способом для України забезпечити галузь передбачуваним податковим режимом, що буде сприяти зростанню.

Про GSMA

GSMA представляє інтереси мобільних операторів у всьому світі, об'єднуючи більш ніж 750 операторів із понад 400 компаніями більш широкої «екосистеми» мобільного зв'язку, включаючи виробників мобільних телефонів і пристроїв, компанії, що працюють в сфері Програмне забезпечення - далі ПЗ, постачальників обладнання і інтернет-компаній, а також представників суміжних секторів промисловості. Крім того, GSMA є організатором найбільш значущих подій в індустрії, таких як Всесвітній мобільний конгрес, який щорічно проходить в Барселоні, Лос Анджелесі, та в Шанхаї, та серії конференцій Mobile 360.

Для отримання більш докладної інформації запрошуємо відвідати корпоративний веб сайт GSMA за адресою www.gsma.com. Підпишіться на новини GSMA в Twitter: @GSMA.

Медіа контакт GSMA:

Імя: Noelle Knox

тел: +32 470 45 20 41

Email: nknox@gsma.com

GSMA Press Office
pressoffice@gsma.com

Результати дослідження «Оподаткування мобільного зв’язку в Україні»

https://www.gsma.com/publicpolicy/resources/mobile-taxation-in-ukraine-proposals-for-reform-to-unlock-economic-value

Галерея: https://chamber.ua/ua/events/onlayn-panel-na-dyskusiia-opodatkuvannia-mobil-noho-zv-iazku-v-ukraini-iak-pokrashchyty-pokryttia-ekonomiku-ta-stvoryty-robochi-mistsia/

Офіційні постачальники послуг