Unfortunately, your browser does not support our website's current technology. Please use Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox or Apple Safari.

УРА

Ви успішно зареєструвалися

Заява щодо прийняття проекту Закону №1210 про внесення змін до Податкового кодексу України

Заява щодо прийняття проекту Закону №1210 про внесення змін до Податкового кодексу України

16 січня 2020 року Парламент України прийняв у другому читанні проект Закону №1210 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві».

Законопроект містить як позитивні, так і негативні для бізнес-спільноти зміни. Ми закликаємо відповідальні органи влади в Україні розпочати обговорення з бізнес-спільнотою щодо податкової реформи. Деякі положення проекту Закону необхідно переглянути.

Позитивними змінами є зменшення штрафних санкцій за несвоєчасну реєстрацію та нереєстрацію податкових накладних, які не надаються покупцеві, та скасування положення щодо відміни відшкодування ПДВ при експорті сої та ріпаку, а також деякі інші покращення адміністрування податків.

Імплементація Плану протидії розмиванню бази оподатковування та виведенню прибутку з-під оподаткування (Base erosion and profit shifting, BEPS) узгоджується з виконанням міжнародних зобов'язань Україною. Однак такі важливі та ґрунтовні зміни варто було б розглядати окремо.

Серед положень, які призведуть до посилення фіскального тиску на сумлінних платників податків, погіршення інвестиційної привабливості України, а також негативно вплинуть на розвиток економіки країни в цілому, наступні:

  1. Відсутність чіткого для платника податків алгоритму визначення розумної економічної причини (ділової мети);
  2. Прирівняння ставок податку на тютюновмісні продукти для нагрівання до сигарет;
  3. Збільшення штрафних санкцій за несвоєчасну сплату узгодженого фінансового зобов’язання;
  4. Прирівняння низки операцій до фактичної виплати дивідендів із нарахуванням та сплатою авансових внесків.

Компанії-члени Палати готові продовжувати надавати свою експертизу під час обговорень щодо податкової реформи, щоб зробити податкове законодавство України прозорим, передбачуваним та ефективним.

Офіційні постачальники послуг