Unfortunately, your browser does not support our website's current technology. Please use Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox or Apple Safari.

УРА

Ви успішно зареєструвалися

Американська торговельна палата закликає народних депутатів не створювати додаткових бар’єрів для зведення нових потужностей відновлювальної енергетики

Американська торговельна палата закликає народних депутатів не створювати додаткових бар’єрів для зведення нових потужностей відновлювальної енергетики

Бізнес-спільнота, об’єднана Американською торговельною палатою в Україні (далі – Палата), закликає народних депутатів України врахувати її пропозиції під час доопрацювання проекту Закону №11392, яким зокрема вводиться додатковий бар’єр для зведення нових потужностей відновлювальної енергетики.

У липні 2024 року на офіційному веб-сайті Верховної Ради було опубліковано проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення умов ведення господарської діяльності» №11392 від 2 липня 2024  (далі – Законопроект). Зокрема, ним пропонуються зміни Закону України №2019-VIII «Про ринок електричної енергії» (стаття 21, зміна абзацу другого частини дванадцятої), а саме започаткування авансування плати за приєднання у розмірі 10 євро в гривневому еквіваленті на день її сплати, що визначається відповідно до офіційного курсу Національного банку України, за 1 кВт замовленої до приєднання потужності, з якої договір про приєднання та технічні умови на приєднання набиратимуть чинності.

Компанії-члени Палати не підтримують поточну редакцію Законопроекту, якою вводиться необхідність додаткової авансової плати за договором про приєднання до мереж оператора системи передачі, і наголошують на неприпустимості введення нових капіталоємних барʼєрів у час, коли нарощення нових генеруючих потужностей є критичним. Зокрема, експерти компаній-членів вказують на наступні ключові проблеми поточної редакції Законопроекту:

  1. Метою Законопроекту є спростити приєднання для всіх учасників шляхом зменшення регуляторного навантаження, проте вказана зміна створює додатковий регуляторний бар’єр.
  2. Вказані зміни матимуть вплив на вже видані технічні умови та укладені договори приєднання, що є прикладом ретроспективних змін законодавства, що підривають довіру інвесторів, які вже почали здійснювати інвестиції та розвивають проекти.
  3. Введення авансових оплат за приєднання в умовах воєнного стану ускладнить або і взагалі зупинить розвиток низки проектів у сфері відновлювальних джерел енергії (далі – ВДЕ), що планувалося реалізувати після стабілізації безпекової ситуації чи отримання доступного страхування воєнних ризиків. Будівництво нових проектів під час воєнного стану супроводжується суттєвим подорожчанням, тож потенційна втрата ключового дозволу на етапі розробки проектів через негативну зміну регуляторного поля може зупинити іноземних інвесторів у подальших інвестиціях навіть на етапі розробки, зокрема через нестабільність та непередбачуваність регулювання.
  4. Запропонована зміна ставить відновлювальну енергетику у невигідне положення порівняно з традиційною енергетикою, адже законодавством строк для їх чинності чи авансових платежів як передумов для їх чинності взагалі не встановлено. Терміни дії технічних умов були наріжною проблемою під час можливості отримати «зелений» тариф на промислові станції, що працюють на альтернативних джерелах енергії, наразі «зелений» тариф для нових промислових потужностей не встановлюється.
  5. У оператора системи передачі є інші важелі впливу, аби адресувати проблему «сплячих» технічних умов за проектами, які не готуються до будівництва – наприклад, можливість одностороннього розірвання договору.

Враховуючи вищевикладене, експерти компаній-членів Палати вважають, що передбачені Законопроектом зміни створюють суттєвий бар’єр, що заважатиме залученню інвестицій у відбудову енергетики України, зокрема у сфері ВДЕ, що мають стати основою «зеленої» відбудови України.

Палата закликає народних депутатів України доопрацювати Законопроект з урахуванням пропозицій бізнес-спільноти.

 

Офіційні постачальники послуг