Unfortunately, your browser does not support our website's current technology. Please use Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox or Apple Safari.

УРА

Ви успішно зареєструвалися

Захист інвестицій, податки та недобросовісна конкуренція – ТОП-3 ключових проблеми бізнесу

Захист інвестицій, податки та недобросовісна конкуренція – ТОП-3 ключових проблеми бізнесу

Пандемія COVID-19 - це трагедія, яка торкнулася практично всього світу та кожного бізнесу. У повній мірі плив епідемії на світову економіку та прибутковість окремих підприємств нам ще належить відчути. Однак, виходячи із десятирічного досвіду роботи ITW Systems на українському та міжнародному ринках, вже зараз можна виділити ключові проблеми, з якими ми зіштовхуємось, та які стали особливо актуальними під час пандемії.

  • Відсутність правових механізмів захисту інвестицій

Зараз, в період економічної кризи, надважливо продовжити процес формування та підтримання іміджу України як інвестиційно привабливої держави. На жаль, як показує досвід ITW Systems, наразі мають місце ситуації, коли замовники, в тому числі і муніципальні структури в Україні, місяцями затримують оплату робіт та порушують договірні зобов'язання. Це може мати критичний вплив як на спроможність бізнесу забезпечувати свою життєдіяльність, так і на інвестиційну привабливість України перед іноземними інвесторами в цілому. На цьому засновник ITW Systems Олександр Лопатін вже наголошував в рамках онлайн зустрічі з заступницею голови Офісу президента України Юлією Ковалів, підкреслюючи важливість позиції держави в даному питанні та необхідність напрацювання дієвих механізмів для захисту інвестицій.

  • Надмірне податкове навантаження, що особливо відчутно в період кризи.

Українським урядом прийнято ряд законодавчих ініціатив для підтримки бізнесу на час боротьби з епідемією. Зокрема, звільнення малих підприємців від сплати податків, спрощення процедури розмитнення та оподаткування медичних препаратів і обладнання, що імпортується для боротьби з епідемією та ін.  Але, разом з тим,  залишається невирішеними ряд питань, які можуть допомогти в роботі бізнесу на час пандемії та полегшити його відновлення після подолання епідемії.  Наприклад «податкові канікули» та податок на виведений капітал, як альтернатива податку на прибуток. Адже, якщо кошти з бізнесу не виводять, а реінвестують в його розширення і розвиток, то  їх недоречно розглядати, як отриманий прибуток і оподатковувати. Більш того, розширення виробництва - значить нові робочі місця, закупівля обладнання і матеріалів, збільшення оборотів та ін. Це, в свою чергу, принесе надходження в бюджет держави за допомогою інших податків, таких, як ПДВ.

  • Незахищеність бізнесу перед недобросовісною конкуренцією.

Враховуючи непрості умови, в яких опинився бізнес під час  нинішньої кризи, можна прогнозувати посилення конкуренції на усіх ринках. Відповідно, це може призвести і до проявів недобросовісної конкуренції, в тому числі з використанням «закулісного» впливу на засоби масової інформації.  На жаль, свого часу ми на власному досвіді відчули такі методи конкурентів та пересвідчились, що правових механізмів відстоювання ділової репутації, забезпечення верховенства закону і захисту від недобросовісної конкуренції в Україні недостатньо. Окрім того, є необхідність розроблення працюючої системи відповідності українських ЗМІ загальноприйнятим в цивілізованих країнах нормам журналістської етики та відповідальності за достовірність опублікованих матеріалів. Це є важливими факторами впливу на бізнес-клімат країни, адже, інвестуючи в Україну, кожний бізнес має знати які існують законні та дієві інструменти для відстоювання власної репутації.

Офіційні постачальники послуг