Unfortunately, your browser does not support our website's current technology. Please use Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox or Apple Safari.

УРА

Ви успішно зареєструвалися

Україна: Антимонопольний комітет України поновлює розгляд заяв про надання дозволу на концентрації та узгоджені дії

Основне

09 червня 2022 року Антимонопольний комітет України (далі – "АМКУ") прийняв рішення поновити розгляд заяв про надання дозволів на концентрації та узгоджені дії.  Це сталося після майже тримісячної зупинки розгляду АМКУ заяв, яку було введено  відповідно до Розпорядження АМКУ № 1-рп від 03 березня 2022 року (далі – "Розпорядження") у зв'язку із початком військового вторгнення Російської Федерації на територію України, а в подальшому більш детально врегульовано Рекомендаційними роз'ясненнями № 1-рр від 30 березня 2022 року (далі – "Рекомендаційні роз'яснення"), які спростили порядок подання заяв про надання дозволу на концентрації та узгоджені дії під час дії воєнного стану[1].

Більш докладно

Хоча тексти рішень, прийнятих АМКУ 09 червня 2022 року, ще не опубліковані, АМКУ в своєму прес-релізі надав загальні роз'яснення щодо правового режиму, що буде застосовуватися до розгляду заяв про надання дозволів на концентрації та узгоджені дії, поданих в різні періоди часу:

Щодо заяв, що були подані та рішення по яким не були прийняті до або станом на 25 лютого 2022 року:

Розгляд таких заяв поновлюється автоматично, починаючи з 09 червня 2022 року. Заявникам не потрібно подавати будь-які окремі клопотання про поновлення розгляду заяв, у той час як АМКУ не зобов'язаний офіційно повідомляти заявників про поновлення їх розгляду.

Щодо заяв, що були подані у період із 30 березня 2022 року по 17 червня 2022 року (включно)[2]:

Рекомендаційні роз'яснення продовжуватимуть застосовуватися щодо таких заяв. Це означає, що розгляд таких заяв залишатиметься зупиненим до подачі повного пакету документів та інформації, передбачених чинним законодавством, що має відбутись не пізніше, ніж після спливу трьох місяців після припинення чи скасування воєнного стану. Проте, останніми змінами передбачено, що сторони мають право подати до АМКУ всю необхідну інформацію із проханням поновити розгляд заяви до завершення воєнного стану.

Щодо заяв, поданих після 20 червня 2022 року:

Щодо таких заяв більше не застосовуватиметься спрощений порядок, передбачений Рекомендаційними роз'ясненнями. Такі заяви повинні подаватися відповідно до загальної процедури, яка застосовувалась до введення воєнного стану.

Прес-реліз АМКУ не покриває конкретні практичні питання, відповіді на які ми очікуємо побачити в повному тексті прийнятих рішень. Ця публікація буде оновлена як тільки тексти відповідних документів будуть опубліковані.


 [1] Щодо більш детальної інформації, просимо дивитися: Ukrainian Laws in Wartime: Guide for International and Domestic Businesses.

[2] Хоча в прес-релізі АМКУ йдеться про заяви, подані у період з 30 березня по 17 червня 2022 року, ми припускаємо, що такий самий правовий режим буде застосовуватися до всіх інших заяв, які були подані після зупинення розгляду заяв про надання дозволу на концентрації та узгоджені дії у зв'язку із введенням воєнного стану.

Офіційні постачальники послуг