Unfortunately, your browser does not support our website's current technology. Please use Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox or Apple Safari.

УРА

Ви успішно зареєструвалися

Бізнес-спільнота закликає врегулювати ситуацію на ринку кормів

Бізнес-спільнота закликає врегулювати ситуацію на ринку кормів

Американська торговельна палата в Україні, Європейська Бізнес Асоціація та Спілка українських підприємців звертаються до Президента України із проханням врегулювати ситуацію, що склалась на ринку кормів для домашніх тварин в Україні.

Донедавна в Україні діяла система реєстрації готових кормів (реєструвалась кожна рецептура готового продукту, який імпортується або виробляється в Україні). Однак, у січні 2020 року набув чинності Закон «Про безпечність та гігієну кормів», який запровадив нову систему реєстрації кормових добавок. Тому, наразі готові корми можуть вироблятися або ввозитися в Україну тільки з використанням добавок, зареєстрованих у Державному реєстрі кормових добавок, який наразі не створено.

Так, вже більше 2 років представники бізнесу наголошують на необхідності прийняти рішення щодо визнання еквівалентності вимог ЄС щодо реєстрації кормових добавок в українському законодавстві (тобто, створити вище зазначений Реєстр).

Однак, за 2 роки питання досі не вирішено. Еквівалентність європейської системи реєстрації кормових добавок українській системі - відсутня. Дана ситуація вже призводить до зупинки постачання імпортних кормів з ЄС та втрати суттєвих надходжень до державного бюджету, потенційно позбавляючи близько 11 млн домашніх тварин доступу до високоякісної продукції. Зокрема, жодна оновлена або вдосконалена рецептура корму, імпортованого або виробленого в Україні, не може потрапити до українського споживача. Крім того, споживач може втратити і доступ до спеціалізованих лікувальних кормів, які наразі відсутні в асортименті вітчизняних виробників та які нерідко є критично важливими для підтримання здоров’я та життя тварин.

Варто зауважити, що вітчизняний ринок кормів для домашніх тварин стрімко розвивається – зростає попит та асортимент продукції, розвивається торгівельна індустрія, забезпечуючи наявність великої кількості робочих місць. За підрахунками експертів, минулого року загальний обсяг ринку кормів для домашніх тварин складав більше ніж 6 млрд гривень, і у 2020 ринок продовжує розвиток. У 2019 році зростання склало 37,3%. Тож ситуація, що наразі складається, може призвести до втрат у 2020 році державних надходжень у розмірі близько 260 млн гривень з сум податку на додану вартість та 40-50 млн гривень з сум податку на прибуток.

Враховуючи критичність питання, бізнес-спільнота звертається до Президента України Володимира Зеленського із проханням звернути увагу на дану ситуацію, аби були вжиті необхідні кроки задля його її врегулювання. Бізнес-спільнота напрацювала відповідні пропозиції і цим баченням ділилась із відповідальними органами державної влади. Так, на сьогодні у Верховній Раді України є 2 законопроекти, які можуть вирішити проблему, а саме:

  • проект Закону «Про внесення змін до прикінцевих положень Закону України «Про безпечність та гігієну кормів» з метою стабілізації ринку кормів» №3672 від 17 червня 2020 року;
  • проект Закону «Про ветеринарну медицину та благополуччя тварин» №3318 від 9 квітня 2020 року за умови врахування пропозицій бізнес-спільноти, які направлялись до Комітету ВРУ з питань аграрної та земельної політики.

Бізнес-спільнота сподівається на якомога швидше вирішення цього питання та на підтримку зазначених законопроектів народними депутатами, адже, і бізнес, і влада, мають спільну мету – розвиток економіки України та покращення бізнес-клімату.

Офіційні постачальники послуг