Unfortunately, your browser does not support our website's current technology. Please use Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox or Apple Safari.

УРА

Ви успішно зареєструвалися

Американська торговельна палата закликає припинити нелегальне виробництво тютюнових виробів, адже рівень нелегальної торгівлі сягнув рекордного максимуму в 25.7% від загального обсягу ринку

Американська торговельна палата закликає припинити нелегальне виробництво тютюнових виробів, адже рівень нелегальної торгівлі сягнув рекордного максимуму в 25.7% від загального обсягу ринку

Згідно з даними, отриманими за результатами останнього дослідження KANTAR Україна, у жовтні 2023 року частка нелегального ринку сигарет промислового виробництва в Україні сягнула нового рекордного максимуму та склала 25.7% від загального обсягу ринку. Таке зростання відбулося за рахунок збільшення частки підробленої продукції та продукції, яка призначена для продажу в зоні безмитної торгівлі (з надписом Duty Free) або для експорту і нелегально продається в Україні. Збільшилась як частка підробленої продукції (до 11,3%), так і частка продукції, яка маркована надписом Duty Free або призначена для експорту, але нелегально продається в Україні (до 12,9%).  Середньорічний показник обсягів нелегального ринку сигарет також встановив новий рекорд та сягнув 21.8% у 2023 році, у порівнянні з 19.9% у 2022 році.

Американська торговельна палата в Україні закликає представників відповідальних правоохоронних органів та інших органів державної влади негайно посилити роботу з виявлення та припинення діяльності підприємств, що здійснюють нелегальне виробництво тютюнових виробів та недопущення відновлення їх роботи у майбутньому. Особливої уваги заслуговує ліквідація «схеми Duty Free», частка якої, згідно з дослідженням, складає 72% тіньового ринку та є найбільшим джерелом нелегальних сигарет в Україні. Тіньова економіка та, зокрема, нелегальний ринок тютюнових виробів, становлять значну загрозу економічній безпеці країни та потребують невідкладних та скоординованих дій, для ефективного зниження даного рівня щонайменше до 9% у 2024 році.

Згідно з даними дослідження, 72% нелегальної тютюнової продукції, з позначкою Duty Free або призначеної для експорту, має напис про те, що виробником є Винниківська тютюнова фабрика. 62% цієї групи нелегальної продукції складають сигарети Сompliment з маркуванням Duty Free. За середньорічними показниками, 26% підробленої продукції мають ознаки підроблених акцизних марок. За написом на упаковці, вироблені «Українським Тютюновим Виробництвом» та Юнайтед Тобако. Лідерами за рівнем розповсюдження нелегальної продукції є 8 областей України, де реалізується 70% такої продукції: Дніпропетровська – 17%, Одеська – 12%, Львівська – 9%; Харківська – 9%; Хмельницька – 7%; Кіровоградська – 6%; Чернівецька – 5%, Рівненська – 5%.

Експерти компаній-членів Американської торговельної палати вже тривалий час працюють над приверненням уваги державних та, особливо, правоохоронних органів до зростаючої проблеми ринку нелегальних тютюнових виробів. Адже тіньовий ринок не лише спотворює конкуренцію та завдає шкоди сумлінному бізнесу, а й завдає значної шкоди Державному бюджету України. У 2023 році експерти KANTAR Україна оцінили суму несплачених податків у бюджет України у 23.5 млрд грн. У той час як у країні триває війна, ці кошти могли б бути використані для посилення обороноздатності України. Крім того, бізнес-спільнота активно комунікує з міжнародними партнерами України для їх залучення до боротьби з нелегальним виготовленням та розповсюдженням підакцизної продукції.

В умовах повномасштабної війни, недостатнього наповнення Державного бюджету та сповільнення економічної та військової допомоги з боку міжнародних партнерів, зростання тіньового сектору економіки, на думку представників бізнесу, є неприпустимим.  Протягом цього року тютюнова індустрія спостерігала, як одна за одною з’являлись різного роду законодавчі ініціативи, такі як: забезпечення простежуваності підакцизної продукції, заборона викладки легальної продукції, державне регулювання виробництва і обігу підакцизної продукції, чергове підвищення акцизів для легальної продукції і інші законодавчі новели, які лише ускладнювали діяльність легального бізнесу і аж ніяк не ліквідовували тіньовий сектор.

KANTAR Україна у кожному звіті чітко визначає гравців ринку, які наповнюють ринок Duty Free та контрафактною продукцією.

Тому як короткий підсумок, можемо констатувати, що у 2023 році, легальний тютюновий бізнес не побачив ефективної боротьби із тіньовою економікою в образі нелегального тютюнового ринку.

Офіційні постачальники послуг