Unfortunately, your browser does not support our website's current technology. Please use Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox or Apple Safari.

УРА

Ви успішно зареєструвалися

Американська торговельна палата в Україні закликає внести зміни до Податкового кодексу задля виваженості та передбачуваності податкової політики

Американська торговельна палата в Україні закликає внести зміни до Податкового кодексу задля виваженості та передбачуваності податкової політики

Бізнес-спільнота, об'єднана Американською торговельною палатою в Україні (Палата), закликає підтримати пропозиції компаній-членів щодо внесення змін до Податкового кодексу України (ПКУ). З січня 2021 року набрали чинності зміни до ПКУ, внесені Законом України від 16 січня 2020 року №466-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» (Закон №466). Палата неодноразово наголошувала на можливих негативних наслідках для Державного бюджету та економіки в цілому від прийняття окремих норм зазначеного Закону.

Зокрема, прийняті зміни унеможливлюють реалізацію, транспортування, зберігання рідин, що використовуються в електронних сигаретах, вироблених до 1 січня 2021 року (продукція). З 1 січня 2021 року компанії не мають можливості реалізувати своє право власності на майно, зокрема зберігати, транспортувати, продавати чи вивезти продукцію за межі митної території України.

Водночас, з січня 2021 року Законом №466 підвищується ставка податку на тютюнові вироби для електричного нагрівання (ТВЕН) на 320%. У нинішніх економічних реаліях таке різке підвищення податку може призвести до руйнівних наслідків для ринку та економіки країни, оскільки значне підвищення ціни на таку продукцію сприятиме зростанню нелегального ринку, в результаті чого держава не отримає запланованих надходжень до бюджету.

Податкова політика має бути виваженою та передбаченою, а податки мають підвищуватися поступово. На думку компаній-членів Палати, податкова політика останніх років, яка базувалася на різкому збільшенні ставок акцизу, негативно вплинула на галузь та стала неефективним інструментом для отримання додаткових надходжень до бюджету. З огляду на це, потребує перегляду план щорічного підвищення ставки акцизного податку на сигарети шляхом його розширення до 2030 року із 10% щорічним підвищенням ставок, а також збереження чинної ставки адвалорної складової акцизного податку.

Палата закликає Голову Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики ініціювати внесення змін до ПКУ з метою вирішення зазначених проблем та поступового підвищення ставок акцизного податку.

Офіційні постачальники послуг